Mamograf samo za gledanje

Izvor: Blic, 11.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mamograf samo za gledanje

SUBOTICA - Novu bolnička oprema - mamograf, CT i ultrazvuk - koju je pokrajina poklonila Gradskoj bolnici prošle nedelje za 167. rođendan, građani još ne mogu da koriste. Mamograf je instaliran nekompletan, za CT još nisu obučeni kadrovi, a samo je aparat za ultrazvuk u upotrebi.

- Došlo je do male zabune u našoj interpretaciji ili interpretaciji medija. Pokrajinska vlada nam je obezbedila zaista impozantan poklon, vredan oko 50 miliona dinara i mi smo ga 1. oktobra predstavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << javnosti. Mnogima je taj čin ukazivao da je u pitanju njihovo puštanje u rad. Mamograf je, međutim, montiran bez svih delova. Očekujemo da će biti potpuno kompletiran za desetak dana, čim stignu neophodne kasete. Tada ćemo i početi sa pregledima, ali u međuvremenu je osposobljen stari mamograf pa pacijenti praktično ne trpe, ali duže čekaju na preglede. CT je kompletan, međutim, još nije obučen kadar i zbog toga ne radi. U pitanju je veoma savremeni aparat za čije korišćenje je potrebna dodatna edukacija osoblja, što je u toku. Što se tiče ultrazvuka, on je već u upotrebi - kaže za „Blic" načelnica radiologije dr Lidija Segedinčev.

Ona navodi da su razumljivi i razlozi slavlja i presecanja vrpce, ali i trenutni mali zastoji u pregledima zbog čega su pacijenti nestrpljivi.

- Uskoro će sve biti u najboljem redu. Verujem da se niko neće ubuduće žaliti na naše usluge jer je pokrajina zaista sve učinila da nam obezbedi opremu, a rukovodstvo kuće dodatno lobira da nam što pre pristigne oprema za mamograf - dodaje dr Segedinčev.

Gradska bolnica Subotice je u programu rekonstrukcije Evropske banke za razvoj i Ministarstva zdravlja, a radovi su počeli 2006. i trebalo je da budu završeni za godinu dana. Na tenderu Ministarstva zdravlja pobedila je slovenačka firma „Smelt" koja ni posle dvadesetak meseci zakašnjenja nije uradila preuzeto i koja i danas prolongira rokove.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.