Mališani u bolnici zbog jaja i mleka

Izvor: Blic, 31.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mališani u bolnici zbog jaja i mleka

Novosadskim pedijatrima svakoga dana javi se dvoje do petoro dece sa jasnim simptomima trovanja hranom i drugim crevnim infekcijama. Institut za majku i dete je samo u poslednja dva meseca primio 60 mališana do dve godine koji su se crevnim virusima i bakterijama zarazili preko vode, dodira ili hrane, a na Klinici za infektivne bolesti trovanja hranom su, napominje načelnik Jovan Vukadinov, svakodnevna pojava čak i kod najmlađih.

Ubedljivo najveći broj zaraza hranom, tvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lekari, događa se u porodici od zaraženih jaja koja se stavljaju u torte i sladolede, ali i od mleka i mlečnih proizvoda koji se neadekvatno čuvaju. Ipak, dobar procenat zaraženih namirnica, tvrdi načelnica pedijatrije novosadskog Doma zdravlja Slavica Malešević, potiče sa kioska i iz poslastičarnica.

- U zavisnosti od ambulante, dnevno nam se javi od dvoje do petoro dece, a u toku noći ambulanta u Zmaj Ognjena Vuka primi ponekad i po šest mališana kojima se, iako su se roditelji nadali, stanje do večeri nije popravilo. Najčešći uzrok su nedovoljno termički obrađena jaja u majonezu ili u tortama i sladoledu. Torte „markize" su tempirana bomba u letnje vreme. Odmah posle toga su majonezi, kojih ima u salatama na slavama, rođendanima i drugim proslavama. A on je odlična podloga za salmonelu - priča Maleševićeva.

Uz nekuvana i nepečena jaja, tvrdi Maleševićeva, veliki broj trovanja hranom izazovu i mlečni proizvodi i mleko kupljeni na pijacama. Ništa manje opasni nisu ni kiosci sa brzom hranom. Iako nije bilo epidemija, ona napominje da se dešava da se u kioscima pojavi tura pokvarenog majoneza ili pavlake kojoj će podleći nekoliko mališana.

- Sladoledi su takođe opasni, kako u poslatičarnicama, tako i oni industrijski sladoledi izazivaju trovanje kada ga u radnji ili u porodici ne čuvaju dobro. Posebno je problematičan sladoled sa mlekom - kaže Maleševićeva.

Polovina dece koja se javi pedijatrima, napominje ona, završi u bolnici. U Dečjoj bolnici u poslednja dva meseca hospitalizovali su 60 mališana. Isto toliko njih primljeno je za prvih pet meseci godine.

- Kod većine dece koja je bila kod nas na lečenju infekciju su izazvali virusi, a tek kod manjeg broja uzročnici su bili bakterije i to, uglavnom, salmonela, mada je bilo i pojedinačnih slučajeva ešerihije koli. Prljave ručice i igračke, voda, voće koje nije oprano, namirnice koje nisu adekvatno čuvane ili pripremljene najčešći su uzročnici crevnih infekcija - kaže mr Ljiljana Ristovski. Načelnik Klinike za infektivne bolesti Jovan Vukadinov napominje da nisu zabeležene epidemije većih razmera, već na kliniku zbog trovanja hranom uglavnom deca stižu pojedinačno. Često, dodaje on, uopšte nije moguće epidemiološki utvrditi izvor zaraze. A bez takvog dokaza, kažu u sanitarnoj inspekciji, i njima su ruke vezane. Kažnjavanja za sada, napominju, nije bilo. Svakodnevno uzorkuju hranu i nose na Institut za zaštitu zdravlja Vojvodine, gde se rade analize. Međutim, ovi podaci iznose se samo jednom mesečno.

Kako zaštititi decu

Mr Ljiljana Ristovski iz Dečje bolnice savetuje roditelje kako da preduprede trovanje ili crevne infekcije.

1. Obratite pažnju na higijenu: obavezno pranje ruku pre kontakta sa detetom jer stariji mogu da budu kliconoše, a da to ni ne znaju. Vodite računa o pranju posuda za hranu i predmeta koje dete dotiče,

2. Sve namirnice čuvajte na temperaturi do četiri stepena. Sveže voće i povrće mora da bude dobro oprano, a potom i oguljeno. Deci leti ne dajte obroke podgrejane više od jednog puta,

3. Pazite se insekata: oni mogu biti izvor najtežih zaraza, zato namirnice treba zatvarati u posude i odlagati u frižidere, ali ih deci nikako ne davati previše hladne.

Kod lekara posle prvih simptoma

U slučaju da se kod dece pojave simptomi crevnih infekcija (povraćanje, retka stolica, temperatura, mučnine) roditelji bi trebalo da potraže savet lekara.

- U prva 24 sata roditelji nipošto detetu ne smeju davati mleko zbog laktoze. Uz to, nipošto ne smeju na svoju ruku davati antibiotike, kao ni sredstva protiv povraćanja, jer će time zadržati toksine u telu deteta i možda doprineti da oni prodru u krvotok i pogoršaju stanje - savetuje Ljiljana Ristovski.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.