Malim uštedama ostvariti bolju proizvodnju (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2021, 14:15

Malim uštedama ostvariti bolju proizvodnju (AUDIO)

Klimatske promene dovode u pitanje poslovanje ratara. Zato je neophodno u svakom delu proizvodnje, a naročito kod primene mehanizacije, smanjiti troškove i rastur roda.

O tome kako žetvu učiniti efikasnijom i uz što manje gubitaka, govorio je predstavnik Zadružnog saveza Vojvodine Petrom Radićem.

"Ova godina će se pamtiti po relativno idealnim uslovima koje su strmine imale tokom svoje vegetacije tako da je i žetva imala svoj dobar tok i relativno je brzo i kvalitetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odrađena.

Kada je mehanizacija u pitanju, mi računamo da su gubici ukupno do 1.5 odsto na kombajnu prihvatljivi ali i to u zavisnosti od starosti kombajna, od tipa vršidbene komore i podešavanja i iskustva samog kombajnera, možemo ostvariri dodatne uštede" rekao je Radić.

Nema puno mehanizatora na terenu te nedostaje efekat eduakcije poljoprivrednika, dodaje, ali nivo edukovanih kombajnera u velikim firmama je dovoljan imajući u vidu da se stalno pojavljuju savremeniji kombajni. Tako se putem raznih senzora na mašini može pratiti sam proces žetve.

Sagovornik kaže da danas postoje takvi skupoceni kombajni koji su u stanju da veliku masu prime, obrade, očiste i razdvoje zrno od nusproizvoda.

"Žetva soje i uljane repice na našim poljima je komplikovanija jer imate problem prihvatanja vitla mase, visinu, reza pa su gubici i 20, 30 odsto" dodaje sagovornik.

Gubici se mogu sprečiti dobrim podešavanjem mašine, proverom samog kvaliteta rada mašine nekoliko puta u toku dana, izborom adekvatnog rada žetve u odnosu na uslove i prirodnu želju da poljoprivrednici što više urade odjednom.

Savet poljoprivrednicima je da se maksimalno smanje troškove ali ne na uštrb kvaliteta sopstvene proizvodnje.

Sa puno malih ušteda ostaviriti bolju proizvodnju. Znači, minimizirati troškove proizvodnje a maksimalno istkoristiti svoje potencijale u smislu rada i mehanizacije kojom raspolažemo i tako prilagoditi agrotehniku svojoj proizvodnji i minimalno tražiti dodatno usluge mašina na tržištu koje nemamo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.