Makedonci u Pančevu podižu spomenik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2017, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonci u Pančevu podižu spomenik

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas predsednika Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borčeta Veličkovskog, sa kojim je razgovarao o pitanjima značajnim za unapređenje položaja makedonske manjine, kao i drugih nacionalnih manjina u Vojvodini.

U razgovoru je ocenjeno da su u prethodnih nekoliko godina za makedonsku manjinu, najmlađu po institucionalnoj organizovanosti, ostvareni iskoraci u oblastima kulture i informisanja, a posebno u oblastima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obrazovanja i upotrebe jezika i pisma.

"Zajednički radimo na tome da stvorimo što bolje uslove za negovanje kulture i identiteta svih manjina u Vojvodini, jer je to naša zajednička vrednost", rekao je Mirović.

Makedonski jezik je u službenoj upotrebi u opštini Plandište, kao i u naselju Jabuka (Grad Pančevo), u kome se i nastava izvodi na makedonskom jeziku.

Veličkovski je rekao da je za makedonsku nacionalnu manjinu u budućnosti posebno značajna podrška Pokrajine na polju kulture, kroz podršku institucijama koje sprovode kulturnu politiku, kao i podrška izdavačke delatnosti na makedonskom jeziku.

Makedonska nacionalna manjina, tokom 2017. godine obeležava sedam decenija od naseljavanja u Vojvodini. Pored niza manifestacija, taj značajan događaj za makedonsku manjinu, biće obeležen i podizanjem spomenika "Majka Makedonija" u Pančevu, gde je i sedište Nacionalnog saveta Makedonaca.

Pokrajinska vlada će pomoći podizanje tog spomenika, a Mirović je istakao da su pitanja podrške nacionalnim manjinama, kroz mehanizme koji će doprineti unapređenju njihovog položaja, svrstana u prioritete u radu Pokrajinske vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirović: Nacionalne manjine zajednička vrednost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2017

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarao je danas sa predsednikom Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji Borčetom Veličkovskim o unapređenju položaja makedonske manjine, kao i drugih nacionalnih manjina u Vojvodini...U razgovoru je ocenjeno da su u prethodnih nekoliko godina za makedonsku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.