Majske igre jače od besparice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2016, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Majske igre" jače od besparice

U Bečeju se održavaju 59. Majske igre. Za razliku od prethodnih godina izostala je finansijska podrška Pokrajine i Republike pa je postojala opasnost da se po prvi put one ne održe.

Posle gotovo šest decenija postojanja "Majskim igrama", odnosno Međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva dece i mladih pretio je ključ u bravu jer su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, sport i omladinu i republičko мinistarstvo kulture okrenuli leđa deci.

"Prošle godine dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo gotovo milion dinara za potrebe festivala a ove godine ni jedan dinar. Razumem da je budžet smanjen. Ali eto dogodilo se da ove godine ne dobijemo ništa", kaže direktor Gradskog pozorišta Bečej Zdravko Petrović.

Ipak, i pored odsustva finansijske podrške Festival se održava.

"Organizovali smo se uz pomoć opštine i privrednika da imamo dovoljno da ugostimo decu, da im obezbedimo smeštaj i obroke. Izostale su sve one stvari koje smo do sada imali; veliko otvaranje, mnogo radionica, mnogo ljudi koji su uključeni, štampanje materijala i sve druge stvari koje će ove godine izostati. Sledeće godine, za jubilarni 60. očekujemo podršku. Radićemo ranije i drugačije da bi bilo na nivou festivala kakav su Majske igre", dodaje Petrović.

Pored novca izostalo je i bilo kakvo obrazloženje pokrajinskih i republičkih institucija o ignorisanju šest decenija dečijeg scenskog stvaralaštva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.