MEKŠI OD DUŠE

Izvor: Kurir, 10.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEKŠI OD DUŠE

Festival hleba na novosadskom Trgu slobode namamio veliki broj građana. Uz đakonije od testa, prisutni uživali u ukusu bermeta i zvuku tamburica

NOVI SAD - Ko je ovih dana šetao centrom Novog Sada, vođen mirisom svežeg testa nije mogao da omaši Trg slobode i ne zatekne se u carstvu njegovog veličanstva - hleba. Ljubitelji kao duša mekih vekni, hrskavih korica i mirisa kakve pojedini pamte samo iz kuhinja svojih baka, našli su se na Međunarodnom festivalu hleba, kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << videli, okusili i razmenili koji recept raznoraznih đakonija od testa.

Štandovi prepuni pereca i veknica bili su prizori koji su omamljivali posetioce. Sa njih su se meškoljile veknice, a iz ekspresno instaliranih pokretnih rerni namigivali su kolačići i forneti u svom najboljem izdanju.

Dok su se usta puna hleba i pitanja smenjivala nad poslužavnicima, oštrom njuhu novosadskih dama nije promakla tezga s neobičnim pakovanjem instant proje.

- Šta se radi s ovim? - pitala sam ljubaznu gospođu uzimajući u ruku zgodnu vrećicu, nalik na maleni džak sa crvenom mašnom.

- Pravite proju. To vam je gotova smeša od projinog brašna sa dodatim mlekom u prahu i jajima. Sve što treba da uradite je da je pomešate s vodom i uljem, ispečete, i nakon desetak minuta uživate u zalogaju - objasnila je Sanja Trbojević iz „MS-Čik komerca“ iz Zemuna i napomenula da bi za hleb od mikronizovanog brašna crvenog i žutog zrna iz njihove proizvodnje trebalo navratiti malčice kasnije, jer su tokom dana sve prodali. Malo hleba, malo proje, pa kratka pauza, koliko da se „pokvasi“ grlo dunjom, šljivom, kruškom ili bermetom, a nakon toga još jedan krug, do štanda sa slatkim proizvodima, tek toliko da se zaokruži meni.

- Izvolite, probajte. Ovo je naš slatki program. Imamo i različite vrste hlebova i za svaki od njih je karakterističan određeni sistem proizvodnje - rekao je Dragan Mićić i kao primer naveo bavarski hleb, koji se priprema tako što se pusti da naraste do određene granice, a zatim se stavi u komoru da smrzne, pa se tek onda peče.

Uz zvuke vojvođanskih tamburica, namerni i slučajni prolaznici na ovom nesvakidašnjem festivalu smenjivali su se do kasnih večernjih sati.[ antrfile ]

SPONZORI TRLJAJU RUKE

Predstavnici pekare „Fidelinka“ iz Subotice, inače generalni sponzor festivala, navode da su prezadovoljni posetom.

- Mogu reći da su premašena sva naša očekivanja. Iako Novosađani svakodnevno konzumiraju naše proizvode, ovo je jedinstvena prilika da im na jednom mestu prikažemo sve vrste hlebova, kako one standardne, tako i one specijalne, kojih u našem asortimanu ima preko 60. Pobrinuli smo se da ponudom, odnosno proizvodnjom, zadovoljimo najrazličitije ukuse potrošača - rekla je Danijela Prica, marketing menadžer subotičke „Fidelinke“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.