Lukač: Devet meseci zloupotrebljavaju čoveka, Dragičević: Znam ko mi je ubio sina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2018, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukač: Devet meseci zloupotrebljavaju čoveka, Dragičević: Znam ko mi je ubio sina

Protest Banjalučana, kao odgovor na hapšenje Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, počeo je u 18 časova maršom "Davidovim stazama", pošto je policija zabranila okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci.

Protest je predvodio Davor Dragičević, a maršu se pridružilo više hiljada ljudi.

Kako javlja Oslobođenje, na trgu su pripadnici PU Banja Luka, a pripadnici Specijalne jedinice MUP RS u stanju pripravnosti. Svim novinarima je rečeno da moraju istaći svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akreditacije na vidljivo mesto, a policija je poručila građanima da je zabranjeno zadržavanje na trgu.

Kako prenosi Buka, Dragičević se kratko obratio prisutnima kod reke Crkvene rekavši da će se vratiti prema Trgu Krajine, nakon čega će se mirno razići.

"Ja ni pre nikome nisam pretio, ja sam otac koji 276 dana zavija, a juče su priveli mene", rekao je Dragičević i dodao da su ubice njegovog sina i dalje na slobodi.

"Hvala svima što su nas podržali. Ja života više nemam, meni su sve uzeli", rekao je Dragičević.

Pozvao je građane da se sutra ponovo u 18 časova okupe na Trgu.

Dragičević jutros saslušan, a onda pušten iz pritvora

Dragičević je jutros saslušan u Okružnom tužilaštvu, a onda pušten iz pritvora. On je, kako prenose tamošnji mediji, rekao da ga u policijskoj stanici nisu maltretirali, a protesti će, dodao je, trajati dok se ne otkriju ubice njegovog sina.

Iz pritvora je pušten i poslanik PDP-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, koji je juče priveden zbog oštećenja službenog vozila.

Tužilaštvo je saopštilo da postoji sumnja da je Davor Dragičević počinio krivično delo ugrožavanje bezbednosti ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

Lukač je, govoreći o situaciji na Trgu Krajina u Banjaluci, istakao da se tamo devet meseci održavaju nelegalni skupovi, da je reč o zloupotrebi čoveka, te da se to više neće tolerisati, kao ni nasilje.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, govorio je danas o situaciji na Trgu Krajina u Banjaluci u utorak i istakao da se tu već devet meseci održavaju nelegalni skupovi, da je reč o zloupotrebi čoveka, te da se to više neće tolerisati, odnosno da će ubuduće za okupljanje morati da traže dozvolu.

"Kao što vam je poznato nakon devet meseci održavanja jednog skupa koji je bio nelegalan, MUP Republike Srpske nije želio da spreči održavanje skupa sve dok se on održavao na miran i dostojanstven način", rekao je Lukač.

Lukač je na vanrednoj konferenciji za novinare, koju je prenosio RTRS, podsetio da su u poslednje vreme sa takvih skupova upućivane poruke koje imaju i krivičnu odgovornost.

"Bila je izborna godina, uključili su se političari i morbidno su ih usmeravali. Iz grupe Pravda za Davida čujemo pretnje, ministri i predsednici se označavaju kao ubice. Napada se i pljuje policija i poziva se na rušenje policije. Davor je pokušavao nasilno da uđe u Palatu predsednika i NSRS. To se više ne može tolerisati", rekao je Lukač.

Na svaki poziv grupe da imaju pretnje, napominje Lukač, policija je odmah reagovala i postupala u skladu sa zakonom.

"Sa druge strane oni ne razmišljaju o tome kome nanose štetu. Preti se ubistvom dece i to se više ne može tolerisati. Zbog toga je donesena odluka da se ne mogu više održavati protesti. Imali smo na stotine poziva građana da se sve to skloni sa Trga Krajine. Građani su rekli da decu više ne puštaju na trg", rekao je Lukač.

Napominje da je u proteklom ratu 23 hiljade ljudi dalo život za Srpsku, a niko nije tražio da se trg nazove po nekom od njih.

Majka Davida Dragičević: Vučić da pomogne narodu u RS, spremaju nam krvoproliće

Majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović, pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "pomogne narodu u RS", kojem, kako je rekla, "spremaju krvoproliće".

Davidova majka se pozvala na informacije da su u Banjaluci, tokom jučerašnjih protesta, bili srpski specijalci, i zatražila od Vlade Srbije i Aleksandra Vučića da reaguju.

Te navode demantovali su i ministar policije Nebojša Stefanović , još sinoć, kao i predsednik Vučić koji je istakao da je to notorna laž.

"Ako smatra da to nisu njegovi specijalci i ako smatra da to Dodik ne radi kako treba, neka pomogne ovom narodu. Spremaju nam krvoproliće", rekla je Suzana Radanović.

"Čak nijedna jedinica nije tražila da se trg zove po njima. Ovde jedna grupa insistira da se promijeni ime trga i spriječe sve aktivnosti. Davor je fizički sprečio dečji turnir. Zimzograd je takođe uklonjen. Sad je i novogodišnji koncert otkazan. Davor je uzeo sebi za pravo da određuje ko može da dođe", rekao je ministar.

Napominje da su pokušali da uruče Davoru poziv za saslušanje, ali je Dragičević to odbio.

Lukač je rekao da je Davoru advokat, Ifet Feraget, sugerisao da ne primi taj poziv i napravio mu medveđu uslugu.

"Drugi dan su policajci pokušali da mu uruče poziv. Međutim, on je bežao i došao na trg gde je i uhapšen", rekao je Lukač.

Dragičević po izlasku iz pritvora najavio nove proteste, na tviteru objavio da zna ko mu je ubio sina

Davor Dragičević danas je, nakon puštanja iz pritvora, najavio nastavak protesta.

On je, kako prenosi Klix.ba, rekao da ga u policijskoj stanici nisu maltretirali, a protesti će, dodao je, trajati dok se ne otkriju ubice njegove sina.

Dragičević je nakon saslušanja u opštinskom tužilaštvu u Banjaluci, na tviteru je objavio svoju fotografiju, uz tvrdnju da zna, kako je naveo, ubice njegovog deteta.

"Ja sam Davor Dragičević, najponosniji otac likvidiranog sina. Saučesnike i ubice mog deteta znam", napisao je Dragičević, koji je noć proveo u pritvoru.

Tužilaštvo: Osnovana sumnja da je Dragičević ugrozio Lukača

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka saopštilo je danas da postoji osnovana sumnja da je Davor Dragičević, otac tragično stradalog mladića Davida Dragičevića, počinio krivično delo ugrožavanje bezbednosti ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.

Tužilaštvo je navelo da to proizlazi iz dostavljenog izveštaja i priloženih dokaza.

Dragičević je, nakon ispitivanja postupajućeg tužioca, pušten da se brani sa slobode.

U obrazloženju tužilaštva navodi se da, osim što postoji osnovana sumnja da je on počinio krivično delo, nisu ispunjeni posebni zakonski razlozi za određivanje mere pritvora, te da će se dalji tok krivičnog postupka nastaviti u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS.

Kako navodi FENA, nakon policijsko-kriminalističke obrade, tužilaštvu je dostavljen izveštaj protiv Dragičevića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje bezbednosti na štetu ministra Lukača.

Dragičević je u tužilaštvo doveden jutros oko 8 sati radi ispitivanja, a pušten je oko 11 sati.

Tužilac je doneo naredbu o sprovođenju istrage.

Dodik: Saosećam sa bolom Dragičevića, ali zakon mora da se poštuje

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da duboko saoseća sa bolom porodice Dragičević, i da je razočaran brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj stradanja njihovog sina, ali je istakao i da je Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju poštovati.

Dodik je istakao da je to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina nesrećna okolnost, ali da ga u bilo kojoj zemlji sveta zakon ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogrešio o zakon.

"Nisam se oglašavao tokom jučerašnjeg dana, jer sam odmah po lišenju slobode Davora Dragičevića informisan da je sve urađeno po slovu zakona. Isto tako sam informisan da su i događaji koji su usledili, a koje smo pratili putem medija, deo policijsko tužilačke akcije, o kojoj kao političar ne mogu i neću da govorim", rekao je Dodik za agenciju Srna, upitan da prokomentariše jučerašnja dešavanja u Banjaluci.

On je naveo da ono o čemu i kao funkcioner i kao čovek može da govori jeste da slike koje su se videle juče u Banjaluci nisu prijale ničijem oku, niti su nešto što iko želi da vidi.

"Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se juče na Trgu Krajine vide majke sa malom decom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dete doveo na mesto koje je sasvim očigledno mesto opsežne policijske akcije", kazao je on.

Takođe, Dodik je naglasio da je juče na Trgu video i "skandal političare koji, nažalost, tragediju porodice Dragičević i dalje monstruozno zloupotrebljavaju i javno dovode u pitanje provođenje zakona za koje su neki od njih svojevremeno i glasali".

Džaferović i Čović o "slučaju Dragičević"

Član Predsedništva BiH i potpredsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović danas je, povodom dešavanja u Banjaluci, pozvao na uzdržanost i "hladnu glavu".

"Ono što prati 'slučaj Dragičević', to su od samoga početka, od samog nastanka, brojne kontroverze koje do danas bosanskohercegovačkoj javnosti, a pre svega porodici ubijenog mladića, nisu razjašnjene", smatra Džaferović, prenela je FENA.

Kako je rekao, sve dok postoje te kontroverze i dok se ne daju odgovori na pitanja, nije legitimno "da se upotrebljava policija protiv demonstranata koji nisu nasilni i koji svojim demonstracijama ne ometaju normalan život drugih ljudi".

Tužilaštvo je, istakao je Džaferović, institucija "koja mora svojim autoritetom da javnosti objasni šta se dešava".

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović je, u vezi sa "slučajem Dragičević", rekao da, pre svega, u BiH mora da zaživi pravna država.

Prema njegovim rečima, ono što nije dobro, da tragediju jedne porodice pretvaramo u, kako je naveo, klasičan politički motivisani proces već nekoliko meseci, prenela je FENA.

OEBS: Građani nisu pretnja

Misija Organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS) u BiH pomno prati dešavanja u Banjaluci i poručuje da se porodica Dragičević, članovi opozicionih partija i novinari ne bi trebalo da se smatraju pretnjom po javni red i mir.

"Prekid javnog okupljanja upotrebom sile ili zastrašivanjem i stvaranjem atmosfere straha predstavlja neprihvatljiv način reagovanja na verodostojne zahteve za ostvarenje pravde i vladavine prava. Sloboda okupljanja je osnovno ljudsko pravo. Građani moraju da budu u mogućnosti da izraze, promovišu, slede i brane svoje kolektivne ili zajedničke ideje bez ometanja", poručili su iz Misije, prenosi klix.ba.

"Nadamo se da će potencijalni protesti proteći na miran način i da će nadležne institucije nastaviti istragu o smrti Davida Dragičevića na temeljit i transparentan način", saopštila je Misija OEBS i naglasila da nastavlja da prati aktuelna dešavanja i pravne postupke u vezi s ovim pitanjem".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Davor Dragičević pušten iz pritvora

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2018

Otac ubijenog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića, Davor Dragičević, pušten je jutros iz pritvora...On je jutros doveden u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, gde ga je ispitao tužilac koji je utvrdio da nema osnova za pritvor...Davor Dragičević je za večeras je najavio okupljanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Davor Dragičević na saslušanju u Tužilaštvu u Banjaluci

Izvor: Večernje novosti, 26.Dec.2018

Otac tragično stradalog Davida će u toku dana biti ispitan, a tužilac će doneti odluku da li će mu biti predložen pritvor Davor Dragičević, otac tragično stradalog Davida, doveden je jutros u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, gde će ga ispitati tužilac.Dragičević,...

Nastavak na Večernje novosti...

Posle saslušanja u tužilaštvu Davor Dragičević pušten iz pritvora

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Dec.2018

Davor Dragičević, otac tragično stradalog mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, pušten je danas iz pritvora nakon saslušanja. ..Dragičević je pušten nakon ispitivanja u Okružnom javnom tužilaštvu...Dragičević je uhapšen juče nakon što je u više navrata odbijao da primi poziv MUP-a...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.