Lipicaneri dobro i spremni za put

Izvor: Blic, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lipicaneri dobro i spremni za put

NOVI SAD - Devet veterinara iz Srbije i Hrvatske stigli su juče popodne na ergelu „Bukinac" kod Novog Sada i započeli pregled lipicanera za koje već mesecima kolaju priče da su u lošem zdravstvenom stanju i da ne dobijaju dovoljno hrane. Pregled konja prevedenih 1991. godine iz Lipika u Srbiju, samo je prva etapa u procesu vraćanja grla u Hrvatsku.

- Prvog dana, ekipa veterinara vizuelno je pregledala konje. Prva informacija iz našeg tima je da su i oni i kolege iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hrvatske „zadovoljni trenutnim stanjem". Kompletnu informaciju javnost može očekivati za nekoliko dana, kada se urade svi neophodni pregledi, uključujući i DNK analizu - kaže za „Blic" Dušan Katić, portparol Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Tim stručnjaka: načelnica veterinarske inspekcije Srbije Sanja Čelebićanin, profesor Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu Dragiša Trailović, veterinar Janko Markovački, Nataša Stiović sa Instituta za stočarstvo u Zemunu, predsednik povereništva Uprave za veterinarstvo Hrvatske Anđelko Gašpar, veterinar Stipe Šimundža i Mato Cacić, Nidal Korabi i Domagoj Tadić iz Hrvatskog stočarskog centra, imali su pomoć još nekoliko novosadskih veterinara, te podršku zaposlenih sa Beogradskog hipodroma. I na ergeli su im pomogli koliko je potrebno, dodaje Katić, i nije bilo problema sa njihovim dolaskom. Stručnjaci će u narednih nekoliko dana prečešljati matične knjige, proveriti poreklo konja, uzeti im krv i dlake iz grive na analizu, uz redovan sistematski pregled.

- Nisam obavešten o njihovoj poseti, mada sam imao najave da će me pozvati, jer su kod mene su matične knjige. No, još nije kasno. I dalje tvrdim da je stanje katastrofalno i da se o tim životinjama ne brine na adekvatan način - ostao je pri svome Mihajlo Komasović, koji je 1991. konje preveo u Srbiju i pre nekoliko meseci alarmirao javnost tvrdeći da je vlasnik ergele, Todor Bukinac, ugrozio zdravlje konja ostavljajući ih bez hrane i nege.

Bukinac, uz opasku da trenutno nije na ergeli, nije želeo da se upušta u detalje posete, ali je potvrdio da iščekuje dolazak veterinara. Nakon pregleda konja, 70 sa ergele u Novom Sadu i još preko stotine u Novom Miloševu, očekuje se, kako saznajemo, novi sastanak ministara Slobodana Milosavljevića i Petra Čobankovića, na kome će biti utvrđen tačan broj konja koji moraju biti vraćeni i dogovoren model povratka. Kako tvrdi Katić, ministri su od prošle posete ergeli na kojoj je i dogovoreno formiranje zajedničkog stručnog tima u neprestanom kontaktu. Nakon pregleda, biće rešeno i pitanje naknade troškova Bukincu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.