Leto u vrtu galerija 2015.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2015, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leto u vrtu galerija 2015.

U četvrtak, 3. septembra u 21 čas istoričarka umetnosti, književnica i gastroheirtolog, Tamara Ognjević vodi kroz niz gastroheritoloških priča i ogleda, u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog.

Nemanjine zlatne viljuške ili o hranjenju neprijatelja

Zlatne viljške koje je veliki župan Srbije Stefan Nemanja navodno koristio na banketu koji je u Nišu priredio Fridrihu I Barbarosi, caru Svetog Rimskog carstva 1189, odavno su metafora „bolje, slavnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i uzvišenije" prošlosti. Luksuzni, skupoceni deo escajga, Nemanjine viljuške vremenom su prerasle u svojevrsni društveni fenomen, simbol za vladara profinjenog ukusa i izuzetnih manira, ali i metaforu nacionalne izuzetnosti.

Da li su famozne Nemanjine viljuške istorijska činjenica ili je reč o još jednoj legendi? Kako je izgledao srednjovekovni banket na vladarskom dvoru? Zašto je većina gozbi u prošlosti bila svojevrsno gastronomsko pozorište koje je za cilj imalo da impresionira i nahrani uglavnom potencijalne neprijatelje? Šta je to gastrodiplomatija i kako smo u međuvremenu zaboravili simbolizam i božanska svojstva hrane? Šta nam na ovu temu poručuju predstave obedovanja u umetnosti?

Koncert "Soul jazz journey"

Povodom svečanog zatvaranja manifestacije Leto u vrtu galerija 2015,  u subotu, 5. septembra u 21 čas u Galeriji Matice srpske Aleksandar Dujin Orkestra priređuju koncert autorske muzike Aleksandra Dujina i Tanje Jovićević, jednog od najboljih džez i soul vokala ovih prostora koja je sarađivala sa mnogobrojnim muzičarima, baveći se različitim muzičkim žanrovima. Pored autorske muzike izvešće i džez, evergrin, pop i soul standarde.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske sa uspehom realizuju manifestaciju Leto u vrtu galerija i u letnjim večerima, u prijatnom ambijentu, sugrađanima nude zanimljive sadržaje iz kulture. Svakog četvrtka, od kraja juna do početka septembra, u zajedničkom vrtu dva muzeja organizuju tematske večeri tokom kojih se uz zanimljiv i raznovrstan kulturno-umetnički program posetioci upoznaju sa delima srpske nacionalne umetnosti, kao i sa kulturama različitih zemalja.

Osmišljena s ciljem da se pored osnovne delatnosti muzeja publici prikažu i kulturno-edukativni sadržaji, manifestacija Leto u vrtu galerija vremenom je postala prepoznatljiv i značajan program u kreiranju kulturne ponude grada. Promovisanjem kulture evropskih i svetskih naroda u ustanovama od nacionalnog značaja, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske zajednički doprinose shvatanju i razumevanju šireg konteksta svetske kulturne baštine i njenog očuvanja.

Book talk 2015

U radu regionalne književne konferencije Book Talk 2015. Publishers/Writers/Readers, koja će u organizaciji Color Press Grupe biti održana od 3. do 5. septembra u Novom Sadu, najavljeno je učešće profesionalaca iz oblasti izdavaštva, pozorišta, umetnosti i istorije umetnosti, medija, novinarstva, politike, kao i književnika, književnih kritičara i čitaoca iz zemlje i regiona. Program konferencije odvijaće se na više lokacija u gradu, dok će deo najavljenih panela biti održan i u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u petak 4. septembra od 15 do 17 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.