Letnja poslastica sa malo kalorija i puno korisnih sastojaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2020, 01:38

Letnja poslastica sa malo kalorija i puno korisnih sastojaka

Lubenica je ukusna, hranljiva užina u kojoj mnoga deca rado uživaju. Međutim, pre uvođenja lubenice u bebinu ishranu, postoji nekoliko stvari koje treba da znate o lubenici za malu decu.

Lubenica nam je gotovo svima omiljena letnja poslastica. Neki je nazivaju voćem, a s druge strane možete čuti da je lubenica zapravo povrće. O čemu se ovde tačno radi?

Ona je slatkog ukusa kao voće, ali raste u bašti. Ako razgovarate sa botaničarima, oni će smatrati da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lubenica voće, jer se razvija iz tučka biljke nakon cvetanja i sadrži seme. Povrće je sve ono što se jede iz drugih delova biljke, kao što se jedu listovi spanaća ili koren šargarepe.

Zašto onda neki ljudi smatraju da je lubenica povrće? Lubenica je član porodice krastavca, koja je poznata kao Cucurbitaceae , koja uključuje i tikve. Ove biljke se uglavnom tretiraju i uzgajaju kao povrće. Dakle, čak i ako se lubenica uglavnom jede kao voće, negde se i dalje misli da je ona povrće.

Malo kalorija i puno korisnih sastojaka

Lubenica je bogata vodom i hranljivim materijama, sadrži vrlo malo kalorija i izuzetno je osvežavajuća i sočna. Takođe je dobar izvor citrulina i likopena, dva veoma moćna biljna jedinjenja.

Voda sačinjava većinu ”mesa” lubenice, odnosno čini više od 90% težine ploda, što objašnjava relativno nizak sadržaj kalorija u lubenici.

Lubenica sadrži veliki broj esencijalnih vitamina i minerala. Konkretno, lubenica predstavlja bogat izvor vitamina A i C, kao i esencijalnog minerala kalijum. Vitamin A podstiče pravilan vid, a vitamini A i C doprinose zdravoj koži i kosi. Konzumiranje lubenice, zajedno sa drugim hranljivim namirnicama, snabdeva vaš organizam sa mineralima i vitaminima koji su potrebni za održavanje zdravlja.

Druga korisna hranljiva materija u lubenici je likopen, jedinjenje koje daje mesu lubenice crvenkasto-roze boju. Likopen deluje kao antioksidans u vašem telu. Lubenica predstavlja jedan od najbogatijih dijetetskih izvora likopena, pa redovno konzumiranje ovog ploda pomaže u održavanju vašeg zdravlja.

Lubenica za bebe i decu

Služenje sveže lubenice deci kao vid zdrave užine je korisno za njihov rast i razvoj! Vitamin C u lubenici može da pomogne u jačanju imunog sistema deteta, što mu pomaže da se bori protiv bolesti kao što su prehlada, infekcija uha i druge virusne ili bakterijske bolesti. Vitamin A u lubenici može da pomogne da vaše dete ima zdravu kožu i jače zube.

Kako vaša beba raste i doživljava nove ukuse i teksture, možete osetiti da je vreme da se uvodi čvrsta hrana kao što je lubenica.

Kada uvodite novu hranu svojoj bebi, važno je da sačekate da vaša beba može da se nosi sa teksturom iste. Većina dece je spremna za uvođenje lubenice u periodu između 8 i 10 meseci starosti. Pre uvođenja čvrste hrane, morate uzeti nekoliko faktora u obzir. Da li vaša beba ima dovoljno zuba da prihvati određenu hranu? Da li vaša beba dobro žvaće hranu pre gutanja? Iz tih razloga, ne bi trebalo da uvedete lubenicu ili druge namirnice prerano.

Lubenica ima meku, vodenu teksturu, koju malo dete može lako da zagrize ili proguta.

Neophodno je da bebi služite lubenicu u malim komadima da se izbegne opasnost od gušenja.

Ako koristite velike komade, vaša beba može staviti ceo komad u usta i progutati bez žvakanja. Postoje različiti načini da poslužite svojoj bebi lubenicu. Ukoliko vaša beba nema problema sa žvakanjem, možete izrezati lubenicu u male komade, zalogajčiće. Obavezno nadgledajte svoju bebu dok jede. Ako mislite da su komadi spreveliki za bebina usta, onda smanjite veličinu.

Druga opcija je pasiranje lubenice.

Da biste smanjili rizik od gušenja, vaša beba uvek treba da sedi uspravno dok jede. Takođe, proverite svaki komad lubenice pažljivo pre služenja. Želite da se uverite da nema seme.

Obratite pažnju, vaše dete može razviti osip posle jela lubenice zbog kisele prirode ove namirnice. Dakle, možda nije u pitanju alergija. Ipak, treba da razgovarate sa lekarom ako vaša beba ili malo starije dete pokazuju znake reakcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.