Lepotice prepuštene zubu vremena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lepotice" prepuštene zubu vremena

Da li zbog nebrige, nepostojanja vlasnika ili neke slične birokratske teškoće, slika Novog Sada mogla bi da bude i trošna i oronula. Naime, prema nekim zvaničnim brojkama od pre nekoliko godina, samo u centru Novog Sada nalazi se oko četrdeset napuštenih kuća. Ovo je stari problem grada, za koji teško da postoji rešenje.

S jedne strane, obaveza održavanja praznih objekata, bili oni u mogućnosti ili ne, pripada njihovim vlasnicima. S druge strane, slučajevi provala ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bespravnog useljenja nadležnost su policije. A ono što ove dve stvari povezuje jesu skvoteri aktivisti i umetnici.

Uprkos činjenici da je za napuštene objekte od kojih preti opasnost nadležan Grad, odnosno, građevinska inspekcija, broj napuštenih kuća, osim što ih zub vremena intenzivno nagriza, se ne smanjuje.

Zbog svega toga, tokom poslednje decenije pokretane su brojne inicijative kreativnog oživljavanja napuštenih objekata i na tu temu pisano je bezbroj stručnih temu, ali uglavnom, sve bezuspešno.

Prazni industrijski kompleksi takođe su jedan od kreativnih potencijala ovog grada. Međutim, to kod nas još uvek nije preraslo u praksu, iako itekako privlače pažnju umetnika.

Kako tvrde gradski aktivisti, koji su u ovoj priči stekli veliko iskustvo, gradski zvaničnici jednostavno nemaju sluha za problem mladih, bez odgovarajućeg prostora za okupljanje i kreativan rad, niti tome pridaju mnogo značaja.

Sa druge strane, Novi Sad se, barem deklarativno, još uvek trka za Evropsku prestonicu kulture. Poznavaoci su ubeđeni da bi zaokret u dosadašnjoj kulturnoj politici, sa stvaranjem pozitivnog i kreativnog stava prema napuštenim prostorima, sigurno doveo do kreativnog buma i, tako, kandidatu Novom Sadu omogućio nekoliko veoma značajnih poena.

Za to vreme, nekadašnje lepotice arhitekture, prepuštene su same sebi i zubu vremena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.