Lekari ne dolaze rado u Zrenjanin

Izvor: Blic, 21.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari ne dolaze rado u Zrenjanin

ZRENJANIN - Od 159 lekara koliko ih se javilo na konkurs za tri lekara opšte prakse u zrenjaninskom Domu zdravlja, radno mesto do sada je prihvatila samo jedna Zrenjaninka, doktorka Tatjana Lukić, koja već radi na određeno vreme u ambulanti u Orlovatu. Prema strogim kriterijumima Ministarstva zdravlja, ona se plasirala tek na 12. mesto ove rang liste.

- Pored velike konkurencije kolega iz Beograda, Novog Sada i sa juga Srbije, nisam očekivala da ću baš ja biti primljena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navela je za „Blic" Lukićeva, uz primedbu da procedura još nije završena.

- Prvih pet lekara sa liste u startu nas je odbilo. Tek šesti kandidat Milan Đorđević je prihvatio da dođe na razgovor iz Niša ali još nije dao konačan odgovor. Najbliža odluci je 10. sa liste Maja Šarenac iz Beograda ali ni ona se još nije odlučila. Ukoliko ovo dvoje lekara odbiju ponudu, pozvaćemo sledeće sa liste, a to su Nataša Stanulov iz Dimitrovgrada, Marko Kostić iz Niša, pa Danica Mirilović iz Borče i tako redom dok neko ne prihvati posao. Do sada nas je ukupno odbilo devet lekara - navodi šefica pravne službe zrenjaninskog Doma zdravlja Olgica Sekelj napominjući da je većina lekara sa zrenjaninske liste konkurisala u više gradova i da se iz razumljivih razloga odlučuje za radna mesta bliže kući.

Tako je sa prvoplasiranom Danijelom Narančić iz Niša koja je bila na razgovoru ali nikako nije mogla da uklopi porodične obaveze u Nišu i posao u Zrenjaninu. Posao je odbila i druga sa liste Ivana Stojanović iz Debeljače kod Pančeva. Trećeplasirana je Beograđanka Alma Krsmanović koja je za „Blic" izjavila „da već radi u jednoj beogradskoj ambulanti na određeno vreme i čeka rezultate konkursa, pa će videti gde joj je najbolje".

Reč je o konkursu Ministarstva zdravlja za zapošljavanje 1.000 lekara opšte prakse širom Srbije koji je raspisan još 21. septembra i nikako da dobije epilog.

Na zrenjaninski konkurs javilo se 48 lekara iz Beograda, 36 iz niša, 21 iz Novog Sada, 5 iz Vranja, po 3 iz Kragujevca, Dimitrovgrada i Pirota, po dva iz Prokuplja, Žitkovaca, Vlasotinca, Sečnja, Čačka, Jagodine, Leskovca, a ima ih iz svih krajeva Srbije dok se iz Zrenjanina javilo 11 kandidata.

- Većina lekara konkurisala je u više gradova što je njihovo pravo ali nama jako usporava posao. Svako od kandidata koji odbije da dođe u Zrenjanin, mora pismeno da se izjasni o tome jer u suprotnom mi ne možemo da pozovemo sledećeg kandidata sa liste - navodi Olgica Sekelj ističući da zbog toga zrenjaninski Dom zdravlja nije bio u mogućnosti da ispoštuje zahtev Ministarstva zdravlja da se ceo posao oko konkursa završi do 3. decembra i da lekari počnu da rade. Sekeljeva je izrazila uverenje da će razgovori sa kandidatima vrlo brzo biti okončani i da će tri mesta uskoro biti popunjena.

Direktor Doma zdravlja dr Borislav Đorđević nije mogao da navede tačna radna mesta za novajlije ali je objasnio da su mesta lekara opšte prakse potebna zbog otvaranja druge ambulante na Bagljašu.

- Imamo novu ambulantu na Bagljašu, takozvanu Devetu zdravstvenu stanicu sa šest-sedam lekara, koji fizički ne mogu da postignu navalu pacijenata u najvećem gradskom naselju sa 20.000 stanovnika. Još jednu ambulantu otvaramo u prostorijama gde je nekada bila stara, adaptacija je završena i fale nam samo još iskusni lekari koje ćemo dobiti preraspodelom postojećih, dok će tri nova lekara opšte prakse, raditi na nekim drugim mestima - navodi dr Đorđević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.