Ledena tišina – sećanja na žrtve Novosadske racije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2018, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ledena tišina" – sećanja na žrtve Novosadske racije

Kulturni centar Novog Sada i ove godine nizom kulturnih događaja obeležava jedan od najtragičnijih događaja u istoriji grada Novog Sada, Novosadsku raciju. U okviru programa "Ledena tišina" sugrađani će imati priliku da se od 22. do 29. januara, kroz izložbu predavanja i projekcije filmova bolje upoznaju sa ovim nemilim događajem.

U utorak, 23. januara u Likovnom salonu u 20 sati biće otvorena izložba posvećena stvaralaštvu Milenka Đurića, a autor postavke je umetnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojislav Radovanović. Novosađani će izložbu imati prilike da vide do ponedeljka 29. januara 2018. godine.

Manifestacija će početi u ponedeljak, 22. januara predavanjem "Novosadska racija" u Klubu "Tribina mladih" sa početkom u 12:30, a predavač je istoričar Petar Đurđev. Na istoj lokaciji, predavanja će se nastaviti u četvrtak 25. januara na temu "Književni portret Đorđa Lebovića", predavač će biti profesorka Gordana Todorić i u ponedeljak, 29. januara na temu "Prvi masovni zločin – Sirig i kažnjavanje zločinaca", a predavači su Dragoljub Vujović i Drago Njegovan. Oba predavanja počinju tačno u podne u Klubu "Tribina mladih.

Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u januaru u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, ali i pripadnika drugih naroda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.