Lale za 13.500 evra postaju - Švajcarci

Izvor: Blic, 07.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lale za 13.500 evra postaju - Švajcarci

NOVI SAD - Vojvođani svake godine sklope najmanje 300 brakova sa stranima državljanima. Niko ne može da kaže koliko je ovih brakova zasnovano na emotivnoj vezi, a koliko Vojvođana se venčava iz interesa. Ali se zato svi naši sagovornici slažu da su pojedini Vojvođani spremni na sve, čak i prodaju stana, ne bi li došli do državljanstva željene zemlje, a da su agencije za bračno posredovanje sve češće paravan za sklapanje brakova zbog papira.

Da ove procene nisu bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osnova, potvrđuje i priča Novosađanke (28) koja se sprema na put u Švajcarsku.

- Spremam se da otputujem kod svog dečka koji je više od tri godine u braku sa njihovom državljankom. Radne papire je već dobio, pokušaćemo svi da izdržimo još malo, da dobije i pasoš. Potom ćemo se uzeti. U ovoj priči sam već pet godina. Njegov prijatelj je devedesetih emigrirao i uspeo da se zadrži. Jednom ga je zvala poznanica Švajcarkinja i rekla: „Ti si iz Srbije iz koje svi hoće da pobegnu. Treba mi 13.500 evra, znaš li nekoga kome trebaju papiri?" Nije bilo puno vremena za odluku. Njegovi roditelji prodali su stan, obezbedili novac za put. Svi su nam govorili da smo ludi. Nije bilo lako, on živi u strahu, menjao je poslove, nisam ga videla tri godine, jedva razmenjujemo mejlove i to strogo prijateljske, tek po koji poziv. Ali, evo, spremam se na put - priča Novosađanka koju u Švajcarskoj čeka smeštaj, ali se brine da li će joj visokoškolska diploma biti priznata.

Brakovi zbog papira, najčešće se i sklapaju uz pomoć gastarbajtera sa vezama u Srbiji i inostranstvu. Vlasnici su manjih firmi preko kojih održavaju kontakte. Nekada koriste usluge pojedinih naših agencija, preko kojih traže ljude spremne da rizikuju. Njihove buduće „mlade" uglavnom traže preko oglasa ili na internetu.

„Mladić iz Srbije traži državljanku te i te zemlje za ozbiljnu vezu uz finansijsku nadoknadu", glase takvi oglasi uz izmenjen prevod na jeziku zemlje. Koliko je ova mreža razvijena najbolje svedoči to što su u nju uključeni i advokati koji sklapaju predbračne ugovore jer se može ostati i bez para i bez papira.

- Fiktivni brakovi koštaju od 8.000 do 15.000 evra. Na vrhu liste su Švajcarska, Nemačka, Austrija, Švedska, Danska, Belgija, Holandija. Najveće je interesovanje ljudi iz južne Srbije, Novog Pazara, ali i Vojvođana - priča Jovanka Dragičević, vlasnica agencije za bračno posredovanje „Agava", koja napominje da je u priču upućena jer su je u nekoliko navrata vrbovali iz inostranstva i Srbije da uđe u, kako ga naziva, dobro organizovani lanac. Odbila je jer je to krivično delo.

A i rizično je. Kontrole su česte i teren mora dobro da se pripremi: prvo se provere oba klijenta, a potom se uz turističku vizu odlazi napolje i priprema se „zabavljanje", fotografije i svedoci koji će da potvrde priču o „ljubavi života".

Stranci iz komšiluka

Matičari tvrde da su najčešći brakovi sa državljanima iz okolnih zemalja: Hrvatske, Makedonije i Bosne. Prošle godine sklapani su i brakovi sa Italijanima, Mađarima, Poljacima, Izraelcima, Nemcima, Šveđanima, Bugarima, Holanđanima, Grcima, Libijcima, Rusima, Dancima, Belgijancima, Portugalcima, Austrijancima, Australijancima, Belorusima. Sklapani su čak i brakovi sa državljanima Tunisa, Filipina i Turkmenistana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.