Kviz Koliko se poznajemo održan i u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2017, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kviz Koliko se poznajemo održan i u Somboru

Jedanaesti ciklus kviza "Koliko se poznajemo" održan je i u Somboru. Reč je o takmičenju osme i devete kvalifikacione grupe srednjih škola.

Afirmacija multikuturalizma i tolerancije je projekat koji je pre jedanaest godina pokrenulo Izvršno veće Autonomne pokrajine Vojvodine, a sada ga uspešno nastavlja Pokrajinska vlada, sa ciljem upoznavanja istorije i kulture nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini.

U okviru osmog kvalifikacionog takmičenja u Somboru su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se u poznavanju istorije naroda nacionalnih zajednica nadmetali učenici Gimnazije "Nikola Tesla" iz Apatina, Srednje tehničke škole iz Sombora, Srednje poljoprivredno prehrambene škole iz Sombora i Srednje stručne škole "Dr Radivoj Uvalić" iz Bačke Palanke.

Takmičenje je počelo "da - ne" pitalicama, gde su učenici kratkim odgovorima imali šansu da osvoje maksimalno 10 bodova, po dva za svako pitanje. Zatim su prešli na igru "Da li znaš", gde je bilo potrebno dobro poznavanje istorijskih datuma iz prošlosti naroda koji žive u Vojvodini.

Kako to obično biva, u kvizu najpre su dobru zalihu u bodovima imale gimnazija iz Apatina i Poljoprivredna škola iz Sombora, ali su posle igre "Tajanstvena ličnost i brzih pitalica", učenici iz Bačke Palanke, ipak, pokazali najviše znanja i zauzeli prvo mesto, ispred Poljoprivredne škole.

"Ja nisam očekivao da ćemo biti prvi. Mislio sam da ćemo biti drugi ili treći, ali nekako smo se izvukli", izjavio je Aleksa Ognjanović, učenik Srednje stručne škole "Radivoj Uvalić" iz Bačke Palanke, koja je pobednica Osme kvalifikacione grupe.

"Mislim da je jako dobro to što smo dok smo učili ovo videli koliko u Vojvodini ima raznovrsnih naroda i vidimo i odakle su oni došli, kroz učenje za ovaj kviz", rekao je Stefan Klecin, učenik Gimnazije "Nikola Tesla" iz Apatina.

"Najteže je bilo to što ima puno da se nauči. Ali zanimljivo je to što sam naučio dosta novih stvari koje nisam znao i nisam imao priliku da se susretnem sa tim u životu", rekao je Rudolf Kandler, učenik Srednje poljoprivredno-prehrambene škole u Somboru.

U Devetoj kvalifikacionoj grupi svoje znanje proverili su učenici Srednje tehničke škole iz Odžaka, Srednje medicinske škole "Ružica Rip" iz Sombora, Poljoprivredne škole iz Bača i Srednje škole "Sveti Sava" iz Sombora.

Takmičenje je bilo neizvesno do samog kraja, a posle poslednje igre brzih pitalica po 21 bod imale su somborska medicinska škola i Srednja škola "Sveti Sava". Posle tri serije dodatnih pitanja, uspešniji su bili učenici iz Škole "Sveti Sava."

"Mi smo ovde došli da se zabavljamo, pa tek onda da učimo. Bilo je zanimljivo i neizvesno i mislim da smo bili bolji", rekao je Miloš Kartalija, učenik škole "Sveti Sava" iz Sombora.

"Svaki deo ovog kviza je po sebi bio zanimljiv,.Zanimljivo je bilo to što smo mogli da naučimo istoriju Vojvodine i smatram da to treba znamo", rekao je Gojko Perišić, učenik Srednje medicinske škole "Dr Ružica Rip" iz Sombora.

"Ovo je jedna materija koja nije u njihovom redovnom programu iz istorije, ali su pokazali da im je veoma važna i ja im se divim", ističe Mirko Grlica, predsednik žirija.

Sledeće takmičenje, desete i jedanaeste kvalifikacije učenika srednjih škola je u Vrbasu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.