Izvor: Magyar Szó, 18.Okt.2014, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura - most između mađara i srba

„Kultura ima veoma važnu ulogu u izgradnji zajednice i otvaranju mogućnosti početka pomirenja. To je veoma važno i u slučaju srpskog i mađarskog naroda, još od dolaska naših predaka pre više od hiljadu godina na ove prostore. Od tada su veze između mađara i slovena različite. Iste predele vidimo drugačije ako ih posmatramo kao mađari, a drugačije kada ih gledamo kao srbi. Različite se karte pojavljuju u našim glavama, različite niti istorije, različite granice”, izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << Jene Hajnal, direktor Vojvođanskog mađarskog kulturnog instituta, juče u beogradskom mađarskom kolegijumu, Collegium Hungaricum, na savetovanju koje se bavilo kulturom kao mostom između srba i mađara.

Jene Hajnal kaže da jaz između dva naroda može ispuniti prelaz između kultura. Kao primer pomenuo je Savu Babića koji je život proveo pokušavajući uspostaviti ovaj most. Pomenuo je i važnost vojvođanskog mađarskog pozorišta koje srpska javnost poznaje i ceni.

Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu, pozdravio je prisutne na savetovanju i naglasio da saradnja na polju kulture može odigrati veliku ulogu u istorijskom pomirenju srpskog i mađarskog naroda. „Kulturne manifestacije omogućavaju da se bolje upoznamo, a poznavanje drugih je osnova da se među nama uspostavi i iskreno poverenje koje može biti potpuno samo ako maksimalno ispoštujemo obećanja data jedno drugome”, naglasio je Pinter.

Žolt Nemet, predsednik spoljnopolitičkog odbora mađarskog parlamenta, je prilikom predstavljanja knjige, koja se bavi istorijskim pomirenjem dva naroda, Történelmi főhajtás a Délvidéken, izjavio da je jedan od najvažnijih momenata mađarske spoljne politike u proteklih nekoliko godina bio čin kada je istorijsko pomirenje počelo. „Pre godinu dana su dva predsednika države, Janoš Ader i Tomislav Nikolić, zajedno odali poštu srbima i mađarima u Čurugu koji su stradali tokom II. svetskog rata. Sada, kada se približava 70. godišnjica tragičnih dešavanja u Čurugu, ima naročito veliki značaj objava ove knjige. Samo priznanje zločina i praštanje istog može doprineti boljitku mađarsko-srpskih odnosa. Proces istorijskog pomirenja je započeo i ja se nadam da će obećanja ubuduće biti ispoštovana ne bi li ovaj proces mogao služiti za primer i drugim narodima, kako ovde, tako i u celoj Srednjoj Evropi”, naglasio je Nemet.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih mađara i predsednik pokrajinske Skupštine, ukazao je na činjenicu da je pomirenje zajednički interes i Mađarske i Srbije. „Bitno je da se međunarodni izgled Srbije popravi što zbog ljudi koji u ovoj državi žive, što zbog nas, mađara. Naravno da proces pomirenja nije završen, ali smo stigli toliko daleko da se proces ne može narušiti”, naglasio je Pastor. „Kultura je sofisticiran sistem veza koji oslovljava čovekov osećaj za lepo, i duh u njemu. Što više znamo jedni o drugima to će otvorenost među nama biti dublja”, dodao je Pastor.

Saša Mirković, državni sekretar Ministarstva za kulturu je govorio o uticaju seta novih medijskih zakona na programe emitovane na jezicima nacionalnih manjina.

Saradnji dve zajednice služe i prekogranični IPA-projekti. Peter Rac, v. d. direktora IPA-Programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, je izjavio da između 2007. i 2013. godine su odobreni oko 200 projekata, od kojih je između 160 i 170 već ostvareno. Ovi su projekti pokrivaju 10 akcionih sfera, od izgradnje puteva, preko očuvanja ekološke sredine pa sve do sportskih projekata. IPA je za ove projekte izdvojila oko 3 miliona evra.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.