Kulpin: Jedan lekar na 2.700 meštana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulpin: Jedan lekar na 2.700 meštana

U selu Kulpin u opštini Bački Petrovac postoji samo jedan lekar, koji zbog previše posle, naročito sada kada je sezona prehlada, ne može da stigne svim pacijentima da se posveti. Zbog toga su svi oboleli prinuđeni da zakazuju preglede.

Marija Petrović iz Kulpina se prošle subote razbolela i potražila je pomoć u seoskoj ambulanti, ali su joj pregled zakazali za ponedeljak, a do tada je morala sama da se leči. Marija kaže da razume preopterećenost lekarke koja u ambulanti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radi, ali smatra da zbog puno posla ne može potpuno da se posveti pacijentima.

"Razbolite se, treba vam lekar, niste zakazali, ne mogu da vas prime ili vam kažu sedite u ambulanti, pa ako vas lekar primi. Međutim to uopšte nije rešenje. Ona ima za mene možda ni pet minuta vremena, ne znam ni da li me sasluša kako treba", rekla je Marija Petrović za RTV.

U ambulanti u Kulpinu leči se i pregleda oko 2.700 meštana. Ambulanta radi radnim danima u smeni od po sedam sati, a u zavisnosti od hitnosti slučaja lekar dolazi u Kulpin ili pacijenti odlaze u Bački Petrovac.

U bačkopetrovačkom Domu zdravlja kažu da šalju svakog meseca Ministarstvu zdravlja zahteve za zapošljavanje, jer su pred kraj prošle godine ostali bez dva lekara i da zbog toga u selima postoji problem.

"Dok nemamo dozvolu od Ministarstva zdravlja za zapošljavanje probali smo nekako da se dogovorimo na lokalnom nivou da nam nekako pomognu sa privremenim finansiranjem, da uzmemo nekog lekara koji bi radio dok ne dobijemo dozvolu od Ministarstva", rekao je za RTV v.d. direktora Doma zdravlja Jaroslav Danko.

Danko je naveo i da, pored lekarke koja ima jednu smenu u Kulpinu, jednom do dva puta nedeljno odlaze lekari koji rade i drugu smenu, međutim to nije dovoljno, posebno u vreme kada su prehlade učestale.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.