„Krug sreće“ za decu

Izvor: Blic, 11.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Krug sreće“ za decu

Višemesečni projekat „Krug sreće 09", u organizaciji Komore mladih Subotice i „Art studija" pri Otvorenom univerzitetu, uspešno je završen podelom novca mališanima bez roditeljskog staranja, koji žive u hraniteljskim porodicama. U galeriji „Dr Vinko Perčić" za učesnike manifestacije upriličen je svečani program uz projekciju filma koji prati humanitarnu akciju.

Ratka Lugumerski, likovna umetnica i „glavni krivac" za uspeh sada već tradicionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akcije, kaže da su ovogodišnje čestitke posebne.

– U oktobru smo organizovali kreativno druženje i od povrća i voća napravili mala umetnička dela. U fotošopu smo stvorili priču koju smo preneli na čestitke, a one su ujedno i stoni kalendari. Osim 26 najmlađih štićenika Centra za socijalni rad, u radu je učestvovalo stotinak Subotičana svih generacija – kaže Ratka.

Uz pomoć privrednika i pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu prikupljeno je 165.000 dinara, pa su mališani zaradili po 6.500 dinara.

– Uprkos svim teškoćama uspevamo svake godine da prikupimo više novca. Za decu je značajno što su kreativnim radom novac zaradili, a mi smo tu da ih podstaknemo. „Krug sreće" sve nas čini srećnima jer otvaranjem prema drugima pomažemo i sebi – navodi Lugumerska.

Danijela Zvekić, predsednica Komore mladih, uručila je simbolični ček Dragici Radulović, zamenici direktora Centra za socijalni rad, dok su mališani s radošću pričali o planovima, maštajući o zarađenom novcu.

Mihaela i Matijas Vojnić Purčar žive u hraniteljskoj porodici i kažu da su uživali u stvaranju čestitki.

– Prošle godine sam kupila bicikl, a ove ću štedeti i novac iskoristiti za letovanje. Matijas prvi put učestvuje i odlučio je da ne potroši ništa dok ne sakupi veću svotu. Bilo nam je jako lepo sa Ratkom i voleli bismo da se češće družimo na ovakav način – kaže Mihaela.

Dečji osmeh inspiriše

Radivoj Paroški, autor filma koji prati aktivnosti projekta, kaže da je cilj akcije najbolji stimulans za kreativnost. „Učešće u akciji ne može da se meri ni sa jednom drugom vrstom stvaranja. Osmeh na dečjem licu sve inspiriše", ističe Paroški.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.