Krstarenje Panonskom ravnicom - Sakule

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2015, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krstarenje Panonskom ravnicom - Sakule

Sa sajta portalmladi.com prenosimo putopis o južnobanatskom selu Sakule, autorke Suzane Janković, koja otkriva zašto se svi koji jednom posete ovo mesto u njega opet vraćaju.

Krstareći Panonskom ravnicom, uživajući u prelepim predelima sa kojima se priroda poigrala i učinila savršeno nestvarnim, stižem do mesta u Južnom Banatu. U pitanju je susedno mesto proslavljene Barande iz kultne serije „Vratiće se rode“ - selo Sakule u koje se rode rado vraćaju svake godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tako je i sa ljudima, kada jednom posete Sakule, želeće da im se iznova vrate.

Sakule su u Južnobanatskom okrugu u opštini Opovo. Primer su pravog Banatskog mesta gde ljudi predstavljaju najveće bregove u prostranoj ravnici čiju je dobrotu i srdačnost nemoguće „preskočiti“. Sakule će vam omogućiti da uživate u pravoj seoskoj idili, tipičnoj za ovaj kraj.

Lale će vas dočekati na širom otvorenoj anfor kapiji sa psom koji istrčava iz velikog dvorišta podeljenog u nekoliko nivoa, sa raskošnim čardacima i šušarama. Primiće vas u svoje domove od cigala, i poslužiti „zdravom hranom“ i specijalitetima ovog kraja, dijete ne dolaze u obzir.

Dok šetate seoskim sokacima bićete ispraćeni stidljivim pogledima lepih snaša koje sa kibicfenstera proviruju na ulicu. Rode, labudovi, jezero, prelepa šuma posebna su atrakcija. Odlično mesto za beg od svakodnevnog života.

Istorija

Sakule se prvi put pominju 1432. godine i po ovom podatku predstavljaju najstarije selo u opštini Opovo. Prvobitno, Staro Selo sagrađeno je na rtu koje je sa tri strane okružen aluvijalnom ravni reke Tamiš. Na starim kartama rt je obeležavan kao Siget - ostrvo.

U predtursko doba Sakule su pripadale Kovinskoj županiji. U periodu od 1716/1718. do 1742. godine selo je bilo pod Neuzinskim procesom, kada su procesi prekinuti okolina Neuzine je prodata Velikobečkorečkom okrugu. Pripada Pančevu, pod čijim okriljem ostaje sve do 1773. godine.

Plan za širenje sela je napravljen 1776. godine i po tom planu je u blizini starog sela sagrađena crkva i prostran trg, to je bio centar. Oko centra su izgrađene javne zgrade i uprave, a oko njih gazdinstva.

Jedna zanimljiva pretpostavka se vezuje za istoriju Sakula, koju pominju i mađarski, ali i naši istoričari. Naime, jugozapadno od sela je potez zvani Truntalj, u mađarskoj monografiji o Torontalskoj županiji, navodi se pretpostavka da se na ovom potezu nalazila tvrđava – kula Torontal koja datira iz 10. veka

Naš etnolog Jovan Erdeljanović je u svojoj knjizi „Srbi iz Banata“ naveo tvrdnje meštana da je prvo naselje bilo južnije na potezu Siget – Careva umka. Odatle se po navodima, na mesto današnjeg Starog Sela naselje preselilo tek 1725 - 1730.

Sa kule ili Sakule

Kako je bilo selidbi,o vde se često pominjalo da se neko doselio „sa kule“ ili iza kule. Izraz se odomaćio pa je tako postao ponosni naziv sela – Sakule.

„A pitate di Sakule dođu? Pa eno ji tamo. To vam je selo pored Tamiša. Ušoreno lepo, a okruženo pod bajer zelenim ritom il velikom vodom sa dve cele strene, kad vode iz Tamiša u jesen naiđu, a sa treće strane ovim atarom...“ (Z.Petrović, „Selo Sakule a u Banatu“)

Evropsko selo roda

Selo je godinama u nazad poznato kao Evropsko selo roda. Ipak, ove godine trku za laskavom titulom je izgubilo od sela Taraš koje je u blizini Zrenjanina. Taraš je odneo pobedu sa svojih 40 aktivnih gnezda. Ipak činjenica da su rode prepoznale Sakule kao svoj dom kome se rado vraćaju svake godine, navodi na predpostavku da će roda biti sve više, i da će broj aktivnih gnezda rasti. Trenutno, u Sakulama ima 33 aktivna gnezda.

Fascinantna je činjenica da se bele rode vraćaju uvek u isto gnezdo, koje kada se vrate kući, samo malo „poprave“ i tu izlegu mlade rode. Kada mladi malo ojačaju polaze na putovanje u „toplije krajeve“ u južnu i srednju Afriku. U tom putovanju prelete put dug od 5000-7000 kilometara.

Šta obići?

Selo Sakule je samo po sebi atrakcija. Šetnja seoskim sokacima je obavezna uz pogled na gnezda roda koja su gotovo na svakoj banderi.

Ukoliko volite arhitekturu, pažnju će vam privući brojne kuće sa prepoznatljivim banatskim stilom. Zastupljeni su rustikalni elementi tradicionalne panonske arhitekture, ovde se mogu videti kuće sa anfor kapijama, raskošni čardaci, kibicfensteri, ornamentisane fasade, pažljivo urađene.

Na nekim kućama se može videti ime domaćina i godina gradnje. Lavirint lepih ulica će vas dovesti do centra sela gde možete posetiti seosku crkvu Svetog Nikole, pored crkve se nalazi park i fudbalski stadion sa tribinama.

Šuma

Ako mene pitate pored roda zaštitni znak Sakula je prelepa priroda. Poseban utisak na mene je ostavila šuma topole koja se prostire na 537 hektara. Pored protiče Tamiš, tako da je mesto idealno za ljubitelje prirode, pecaroše i sve one koji jednostavno žele da malo pobegnu od gradske gužve isključe telefon i opuste se. Ovde možete doći u bilo koje doba godine, pružiće vam jedinstven doživljaj. Preporučila bih vam upravo ovaj period, kraj marta i april, vreme kada se priroda budi i sve vrvi od života, tlo prepuno žabica i po neka tek pristigla roda koja želi da „ubaci “ nešto u kljun. Savršena slika prepuna boja.

Labudovo jezero

Na jugozapadnoj strani naselja na mestu gde su se nekada nalazila velika barska okna, danas se prostire ribnjačko jezero. Povezano je kanalom sa ribnjačkim jezerima Barande. Ribnjačko jezero se ušuškalo na 500 hektara, a ostrvce ga deli na dva dela.

Stanište je mnogih ptica, a poseno se ističu kolonije čaplji i kašikara. Jezero se može pohvaliti i najvećom nacionalnom kolonijom belobrkih čigri, a tu je i veliki broj plovuša pataka, gusaka i veličanstvenih labudova koji privlače posebnu pažnju posetilaca.

Manifestacije

„Ovčarski dani“ je popularna manifestacija međunarodnog karaktera koja se održava u Sakulama poslednjeg vikenda u martu. Kako se ovde stanovništvo bavi pretežno stočarstvom, ova manifestacija je postala stočni sajam međunarodnih razmera, pored toga organizuju se značajni kulturno-društveni događaji pa je veoma važna i u tom pogledu.

Za vreme trajanja manifestacije organizuje se takmičarska smotra kolekcija ovaca i krava, ali i izložba najboljih ovčarskih pasa „pulina“. Bazar starih majstora i zanata, etno izložba, koncerti tradicionalnih igara i pesama, takmičenje u pravljenju ovčijeg paprikaša „Čobanica“, likovna izložba.

Ipak, postoji jedno posebno takmičenje, trka magaraca u tri kategorije, koja je posetiocima najzanimljivija. Ove godine “Ovčarski dani” održaće se 28. marta, zato požurite i zabavite se na ovom jedinstvenom događaju.

Banatske šore su sastavni deo manifestacije. To je igra koja neodoljivo podseća na američki bejzbol, a svaki pravi Banaćanin i Lala će vam reći kako su baš naše “Banatske šore” bile preteča za bejzbol. U boemskim krugovima možete čak čuti da je u svetu tajnu o šorama otkrio Mihajlo Pupin, koji je rođen u obližnjem selu Idvoru.

Sport

U Sakulama postoje uslovi za rekreaciju. U samom centru sela se nalazi teren za fudbal sa tribinama, dok se u dvorištu osnovne škole nalaze tereni za košarku i odbojku. Novoizgrađena hala je pogodna za treniranje u zimskim mesecima.

Gde odsesti?

U samom mestu nema smeštajnih kapaciteta, ali će vas neki širokogrudi meštanin sigurno ugostiti. Ukoliko volite kampovanje, možete razapeti šator u šumi uz Tamiš i logorsku vatru.

U Barandi koja se nalazi na 10 km od Sakula, možete potražiti smeštaj u pravom Vojvođanakom enterijeru. Smeštajni objekat se nalazi na 200m od jezera u Barandi.

Kako stići?

Sakule su udaljene od Pančeva 45 km, od Zrenjanina 38 km i od Beograda 45 km.

Na relaciji Pančevo-Sakule nema direktnih autobuskih linija. Može se stići sa presedanjem u Opovu.

Od Zrenjanina i Beograda postoji po nekoliko linija u toku dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.