Krov za Mokricke uz pomoć „Blica“

Izvor: Blic, 13.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krov za Mokricke uz pomoć „Blica“

SREMSKA MITROVICA - Drama šestočlane porodice Mokricki, koja je 18 dana boravila na ulici pod najlonom, zahvaljujući pisanju „Blica" dobila je srećan kraj. Dobročinstvom plemenitih Novosađana samohrana majka Željka i njenih petoro dece dobili su kuću u vlasništvo sa novim nameštajem i pokućstvom u mitrovačkom naselju Crvena česma.

- Ne mogu rečima da opišem osećanja! I posle svega što nam se izdešavalo, posle svih ratnih i izbegličkih nesreća, vera u ljude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << me nije napuštala, ali ovolikoj pomoći se ipak ni u snu nisam nadala. Nakon izbacivanja na ulicu moje šestočlane porodice zbog neplaćanja kirije, ostala sam bukvalno sama sa decom: Boškom(4), Jovanom (6), Srđanom (8), Mariom (18) i Lazom (19), dok je najstariji Duško(22) tih dana otišao u Italiju trbuhom za kruhom, ne bi li nešto zaradio. Punih 18 dana smo mi živeli na ulici pod najlonom i mada je bilo leto, noću je bilo hladno, a i ono veliko nevreme sa obilnim kišama nas je zateklo na ulici. Dolazili su ljudi, donosili hranu za decu, samo nekoliko puta su najmlađi kod komšija spavali, jer se posle smrti oca od mene ne odvajaju. O svemu tome je „Blic" pisao i zahvaljujući vama smo i dobili kuću - ne skrivajući suze radosnice priča Željka.

Pročitavši potresnu priču o stradanju porodice Mokricki, čitaoci „Blica" iz Novog Sada stupili su u kontakt sa Željkom i došli u Sremsku Mitrovicu sa željom da pomognu. Pronađena je kuća na prodaju u Ulici Petra Krančevića u naselju Crvena česma, sa tri sobe, kupatilom, kuhinjom i pomoćnim prostorijama, koja je najpre ustupljena Mokrickima na korišćenje, koliko im to bude potrebno, dok im u međuvremenu opštinske vlasti ne nađu smeštaj. Međutim, ni za vreme boravka na ulici niko iz opštine ih nije obišao, a novinaru „Blica" je saopšteno da je porodici Mokricki „izbeglički status istekao pre dve godine", da Željka Mokricki sa porodičnom penzijom od 100 evra i povremenim prihodima i nije socijalni slučaj, te da opština nije nadležna za rešavanje njihovog stambenog problema".

U telefonskom razgovoru plemenita Novosađanka koja je želela da ostane anonimna, izjavila je za „Blic" da je „razočarana hladnoćom i arogancijom opštinskih vlasti Mitrovice prema problemima građana", te da je videvši da od njih pomoći nema, odlučila da kuću prepiše u vlasništvo Željke Mokricki i njene dece.

- Naša dobročiniteljka nam je kupila kompletan nameštaj u svim sobama i novu belu tehniku i platla troškove krečenja.

Mitrovčani su takođe pomogli, sin Laza je nedavno dobio stalan posao kod jednog preduzetnika, tako da je lakše za kućni budžet, kaže Željka spremajući najmlađe za odlazak u vrtić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.