Krizni štab: Okupljanja do pet osoba, osnovci i srednjoškolci na mini raspustu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2020, 04:06

Krizni štab: Okupljanja do pet osoba, osnovci i srednjoškolci na "mini raspustu"

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević potvrdila je da je danas na sednici tog tela odlučeno da se broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenom i zatvorenom prostoru smanji sa 30 na pet.

Takođe, i srednjoškolci će imati "mini raspust" - 11, 12. i 13. novembra, što je bilo predviđeno samo za učenike osnovnih škola.

"Sada smo odlučili da i srednjoškolci imaju 'mini raspust' u isto vreme, tako da tri dana đaci neće pohađati školu. Videli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo da se školska sredina nije pokazala kao okidač za širenje korona virusa", rekla je Kisić na pres konferenciji.

Ona je dodala da nije bilo odluke za neke radikalnije mere, poput ograničavanja kretanja ili ograničavanje satnice rada.

"Situacija je izuzetno nepovoljna i nestabilna, to što je u nekim drugim zemljama lošije, ne sme da nas teši", navela je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da je 10 preminulih u poslednjih 24 sata u našoj zemlji, veliki gubitak, a sve to pokazuje kakav je potencijal virusa, koliko je opasan i kako se brzo širi.

Na onlajn nastavi 200 đaka, od 1. septembra 708 zaraženih

Od početka školske godine, od 1. septembra, u školskoj sredini u Srbiji je ukupno potvrđeno prisustvo virusa korona kod 708 đaka, i to 308 u osnovnim i 400 u srednjim školama, Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je prethodne nedelje, od 26. oktobra do 1. novembra, ukupno u školama potvrđen virus kod 248 dece - 97 osnovaca i 151 učenika srednje škole.

U prva četiri dana ove nedelje, od 2. do 5. novembra, prisustvo virusa kovid 19 utvrđeno je kod 202 učenika - 74 iz osnovne i 128 iz srednje škole, prenela je Kisić Tepavčevcih.

Prema njenim rečima, za osam nedelja, od početka školske godine, uglavnom se radilo o zaražavanju van školske sredine.

"Kada se pojavi slučaj virusa, odmah se reagovalo, pa bi odeljenje, odnosno njegova polovina, bila na onlajn nastavi 14 dana", rekla je ona.

Kisić je istakla da sada 200 đaka pohađa nastavu onlajn.

"Upravo su takve mere predostrožnosti dovele da je prilično stabilna situacija u školskoj sredini, zahvaljujući odgovornom ponašanju naše dece i nastavnika i profesora", rekla je Kisić.

Navela je i da ima delova zemlje u kojima nije bilo potvrđeno korone kod đaka.

Tako kovid 19 nije potvrđen u osmoletkama u Severnobačkom, Zapadnobačkoom, Podunavskoj, Topličkom, Jablaničkom, Pećkom, Kosovskopomoravsom, Prizrenskom okrugu.

Kada je reč o srednjim školama, do sada nije potvrđen virus u školama sa teritorije Severnobačkog, Severnobanatskog, Moravičkog, Pirotskog, Pećkog, Prizrenskog okruga.

"Sve čestitke za đake, koji su pokazali kako se može naučiti da se živi sa ovim virusom, dovodeći sebe u što manji rizik. Od dece treba da učimo", poručila je Kisić Tepavčević.

Novim zakonom biće omogućene mandatne kazne

Kisić Tepavčević je izjavila da je Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđeno da inspektor može na licu mesta izrekne mandatnu kaznu zbog nepoštovanja mera.

Na konferenciji za medije, Kisić je istakla da je za nenošenje maski predviđena novčana kazna od 5.000 dinara za građane i između 30.000 i 300.000 dinara za pravna lica.

"Ono što je najbitnije kada je u pitanju prevencija u okviru izmene zakona, jeste mogućnost da mandatnu kaznu izrekne inspektor na licu mesta usled nepoštovanja mera", rekla je Kisić.

Predlog zakona je juče usvojen na vladi, a Kisić dodaje da je potrebno da prođe osam dana kako bi taj Zakon stupio na snagu.

Šta znači odluka: Ne više od pet ljudi?

Kisić Tepavčević je rekla da nova zabrana okupljanja više od pet osoba nije preporuka već mera koja će biti zakonski regulisana, kao i da se odnosi na organizovana javna okupljanja.

Kisić Tepavčević ističe da će i ta mera biti, kao i prethodne, zakonski regulisana, kao i da ć se odnositi na javne manifestacije.

Ta mera se, kako kaže, odnosi na sve vrste proslava, kongresa, seminara i slično, to jest na sva organizovana okupljanja.

"Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu, gde može da bude više od pet osoba, ali samo ako se obezbede četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji, to jest udaljenost od dva metra".

Dodaje da je ta mera uvedena za javna okupljanja u skoro svim zemljama i da je kod većine upravo zabrana okupljanja više od pet ljudi.

Kada je reč o kulturnim manifestacijama, kaže da je tu i dalje za pozorišta i bioskope ograničenje do 500 ljudi, uz strogo propisane uslove - nošenje maske, razmaka i slično.

Imamo kapaciteta za veći broj testiranja, moramo biti racionalni

Kisić Tepavčević je izjavila da zdravstveni sistem trenutno ima kapacitet i za veći broj testiranja nego što se sada testira, ali da moramo biti racionalni pošto niko ne zna koliko će ova situacija potrajati.

Ona je rekla da se testiraju svi za koje lekari utvrde na osnovu simptoma i pregleda da treba da se testiraju.

Objašnjava da su sada prisutne respiratorne infekcije i virusi koji imaju slične simptome kao kovid i da se kod određivanja ko treba da se testira primenjuju važeći zdravstveni kriterijumi.

"Sada se ne razlikuju simptomi respiratornih infekcija od kovida i svako kada dobije neki simptom pomisli da bi trebalo da se testira, ali moramo da budemo racionalni u upotrebi testova, pošto ne znamo koliko će ovo sve trajati", istakla je ona.

Upitana kako komentariše to što od oftamologa stižu informacije da dolazi sve više pacijenata koji imaju problema pošto se dezinfikuju UV lampama, rekla je da to treba pitati oftamologe i da bi svakako eventualnu vezu trebalo dobro ispitati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UŽIVO Krizni štab uvodi dve nove mere; Još jedna opština proglasila vanrednu situaciju

Izvor: B92, 06.Nov.2020

Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje koronavirusa predložio je uvođenje dve nove mere.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.