Krađa slika iz Skupštine zastarela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2018, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krađa slika iz Skupštine zastarela

Prvo osnovno javno tužilaštvo Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu koju je Skupština Srbije podnela protiv nepoznatih osoba zbog krađe nameštaja, slika, skulptura u noći 5. oktobra 2000. godine, pišu "Novosti".

Kako je rečeno u Tužilaštvu, ova odluka je doneta zbog nastupanja apsolutne zastarelosti gonjenja za krivično delo krađe i o tome su dopisom obavestili nadležne u parlamentu.

Ovo, kako list navodi, praktično znači da niko neće odgovarati za pljačkanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parlamentarne riznice kojoj danas nedostaje 55 slika, ali i na desetine komada nameštaja.

Prema Zakonu, za ovo delo zaprećena je novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora. Kada je reč o zastarelosti krivičnog gonjenja, ono se primenjuje od dana kad je delo počinjeno prošle tri godine, kada u međuvremenu nije podneta krivična prijava ili okončan postupak.

U slučaju "pljačka parlamenta" ranije nije podnošena nijedna prijava, pa je jasno da je već oktobra 2003. godine izgubljena mogućnost da se krivci gone pred sudom.

Dela koja su nestala iz zakonodavnog doma sada verovatno krase neke privatne kolekcije do kojih su došli na crnom tržištu prodaje umetnika.

U Skupštinu nikada nisu vraćeni "Konji" i "Glava muškarca" Petra Lubarde, "Otvorene kapije Beograda" Milića od Mačve, "Dubrovnik" Petra Dobrovića, "Kuća u vinogradu" Milana Konjovića, "Budva" Marka Čelebonovića, "Predeo" Zore Petrović, itd.

Fale i dela Milana Kečića, Milutina Radojčića, Smilje Bojčić, Boška Karanovića, Zlatka Price i drugih.

Ipak, bilo je i dela, njih oko 40, koja su vraćena u skupštinsku kolekciju.

Uglavnom su ih građani ostavljali tokom noći ispred parlamenta, ali i muzeja. Nedavno je policija pronašla tri fotelje, a vraćena je i jedna od dve kljove koje su bile poklon parlamenta Nigerije.

I knjiga "Protokol Svetoandrejske skupštine", delo neprocenjive vrednosti i svedok događaja iz 1858. godine, je nestala 5. oktobra.

Na buvljaku ga je pronašla nekadašnja sekretarica poslaničkog kluba JUL-a i kupila ga za 30 dinara, nakon čega je knjiga vraćena skupštinskoj biblioteci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ODBAČENA KRIVIČNA PRIJAVA: Niko nije kriv za krađu slika i nameštaja iz Skupštine

Izvor: Večernje novosti, 30.Avg.2018

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu parlamenta. Niko neće odgovarati za nestanak umetnina 5. oktobra PRVO osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu koju je Skupština Srbije podnela protiv nepoznatih osoba zbog krađe nameštaja, slika, skulptura...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.