Kovačica: Razvoj turizma strateško opredeljenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačica: Razvoj turizma strateško opredeljenje

KOVAČICA - Razvoj turizma, uz dalje razvijanje malih i srednjih preduzeća, strateško je opredeljenje novog opštinskog rukovodstva Kovačice, živopisnog gradića u južnom delu Banata, izjavio je za Tanjug stručni saradnik Odeljenja za malu privredu u Skupštini opštine Emil Jonaš.

"Smatramo da imamo dobre uslove za razvoj zbog povoljne lokacije, jer se Kovačica nalazi samo 45 kilometara od Beograda, 26 od Pančeva, a 100 kilometara od Novog Sada. Kroz opštinu prolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reka Tamiš sa šumom, bogatim priobaljem, a naslanjamo se i na Deliblatsku peščaru", dodao je on.

Kovačica, poznata kao "metrolopa naive", zbog čitave serije samoukih slikara koji su stekli i svetsku slavu, je opština s blizu 28.000 stanovnika, u kojoj se, pored tog mesta, nalazi još sedam naselja.

Prema rečima Jonaša, posetioci Kovačice svakako neće propustiti da posete Galeriju "Babka", najstariju postavku naivnog slikarstva u našoj zemlji, osnovanu još 1955. godine, zatim Zadužbinu Mihajla Pupina u njegovom rodnom mestu Idvoru, Etnološki muzej u Debeljači i etno-kuće u Padini i Uzdinu.

"Posebne pogodnosti za smeštaj gostiju predstavlja Poslovno- rekreativni centar `Relaks` u Kovačici, sa 48 soba, odnosno 96 krevata, konferencijskom dvoranom, dva bazena, fitnes salom i drugim sadržajima", rekao je Jonaš.

Opštinske službe su, za sajam investicija "Investekspo", održan nedavno u Novom Sadu, pripremile 17 projekata u četiri naselja (Kovačica, Crepaja, Idvor i Debeljača), koji bi mogli da se realizuju u narednom periodu.

"Ukoliko se ti projekti ostvare, otvorili bismo oko 450 novih radnih mesta, što bi u opštini sa 4.500 nezaposlenih značilo mnogo. Sem toga, uzdamo se i u investicije u oblasti poljoprivrede, jer raspolažemo veoma plodnim oranicama", predočio je Jonaš.

On očekuje da će se uskoro pojaviti i investitori iz Slovačke, pošto 41 odsto stanovništva opštine čine Slovaci. Kovačicu su već posetili poslovni ljudi iz Žiline, a očekuje se i dolazak privrednika iz pobratimske Banjske Bistrice.

U toj "Vojvodini u malom", 32,9 odsto meštana su Srbi, 10,5 Mađari, a sedam procenata Rumuni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.