Kosidba područja pod trskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2018, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosidba područja pod trskom

Rakovac i Karlovački rit najlepši su predeli pod trskom u našem okruženju. U toku je kosidba, a potom sledi pravljenje dekorativnih pletiva, krovova i suncobrana.

Od početka decembra do kraja marta vrši se kosidba trske. Za to su zaslužni vredni kosači. Oni u Petrovaradinski rit dolaze u ranim jutarnjim časovima, a kosidba se završava pre nego što padne mrak.

Kako kažu radnici, posao kosača nije lak, zahteva dobru fizičku pripremljenost kako bi mogli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izdrže ceo dan. Problemi sa kojima se suočavaju odnose se najviše na prirodne uslove, a uverili smo se u to da njih ne mogu zaustaviti ni blato, ni kiša, ni niska temperatura. Odmah nakon košenja trske vrši se klasiranje koje se radi ručno.

Osim presovanih ploča za termoizolaciju, od trske se prave različita dekorativna pletiva, krovovi, suncobrani. U narednom periodu, plan je da se do marta radi što više i brže, jer u martu raste nova trska, pa se prekida kosidba, kako mladi izdanci ne bi bili oštećeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.