Koncert za dan Baletske škole Dimitrije Parlić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2016, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert za dan Baletske škole "Dimitrije Parlić"

U Dvorani Kulturnog centra u Pančevu održan je koncert Baletske škole "Dimitrije Parlić", povodom dana škole i obeležavanja 100 godina od rođenja Dimitrija Parlića, našeg istaknutog baletskog igrača i koreografa.

Publici u Pančevu prestavili su se učenici osnovne i srednje baletske škole, kao i pripremni razredi koji su izvodili koreografije klasičnog i savremenog baleta.

Tom prilikom je prikazan i dokumentarni film o životu i radu Dimitrija Parlića, istaknutog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << baletskog igrača i koreografa.

"Žalosno je što se mnoga imena zaboravljaju, neke stvari koje nisu zabeležene i koje su se rečima prenosile više i ne mogu, jer nema svedoka vremena i događaja. Meni lično ovaj film znači, ne samo zato što je u pitanju moj otac, već i da je bilo koji drugi umetnik, jer mladi treba da znaju šta je bilo pre njih", kaže Biljana Milutinović Parlić, ćerka Dimitrija Parlića.

Baletska umetnost u Pančevu neguje se više od pola veka. Igrači pančevačke Baletske škole "Dimitrije Parlić" godinama nižu uspehe, kako u državi, tako i van nje.

Želja je da sledeće godine prošire kapacitete škole, kako bi učenicima pružili bolje uslove za rad. Za to se bore već godinama.

"Mi se borimo već više od deceniju da dobijemo novac da dogradimo školu. Pre dve godine smo morali i da se obratimo gradskoj upravi, jer nismo mogli svi ovde da stanemo. I sad imamo prostor u zakupu u centru grada, ali to nije rešenje, to je novac koji otiče. Novac bi trebalo fokusirati na nešto trajno, jer pančevačke balerine su pokazale na delu da su zaista odlični igrači i koreografi, tako da mislim i da za grad mnogo znači da i dalje neguje baletsku umetnost", kaže Tatjana Krga, direktorka Baletske škole "Dimitrije Parlić".

Od sledeće godine, pored dva postojeća odseka za klasičan balet i savremenu igru, planirano je da se uvede i grupa za narodne igre.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.