Kompaniji Toza Marković odobriće se nastavak distribucije gasa, oko 500 radnika ostaje na poslu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2021, 12:53

Kompaniji "Toza Marković" odobriće se nastavak distribucije gasa, oko 500 radnika ostaje na poslu

Kompaniji ''Toza Marković'' u Kikindi odobriće se nastavak distribucije gasa, a oko 500 zaposlenih ostaje na svojim radnim mestima – rezultat je pregovora predstavnika Sindikata preduzeća građevinskog materijala i rukovodilaca u ''Srbijagasu'', većinskog vlasnika kikindske kompanije. Nastavak proizvodnje očekuje se već prvih dana u junu.

Radnici u kompaniji ''Toza Marković'' u Kikindi ostaju na svojim radnim mestima. Uprkos dugu za gas od 8,5 miliona evra, koliko nekadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gigant građevinskog materijala duguje ''Srbijagasu'', inače većinskom vlasniku kikindske kompanije, pregovori su okončani pozitivno i uskoro se očekuje da oko 500 zaposlenih nastavi proizvodnju.

''Od većinskog vlasnika ''Toze Markovića'', a ujedno i direktora ''Srbijagasa'', Dušana Bajatovića, dobili smo čvrsta uverenja da je orijentacija ''Srbijagasa'', a samim tim i Vlade da naša kompanija nastavi da radi. Neće biti bankrota niti problema, tako da smo sada u periodu kada treba da proglasimo novo rukovodstvo koje će nastaviti da upravlja kompanijom i da se bavimo primarnom delatnošću'' – kaže Zoran Sredojev, predsednik Organizacije nezavisnog sindikata ''Toza Marković''.

U međuvremenu se vrši remont u pogonima, a priprema se i dokumentacija kako bi se napravili svi neophodni planovi za dalji tok rada.

''Od samog početka sastanka sindikalcima je jasno stavljeno do znanja da dug od 8,5 miliona evra koliko ''Toza Marković'' duguje ''Srbijagasu'' za gas, nije veliki finansijski problem i da je sve rešivo. Radnici su ponudili i mogućnost odlaska uz otpremnine, ali je stav Srbijagasa da ''Toza'' mora da posluje'' – dodaje Sredojev.

Sindikat trenutno ne dozvoljava preuzimanje crepa sve dok se ne postavi novo rukovodstvo kako bi se sagledala situacija i napravio presek. Plate su redovne. Predlog je da novo rukovodstvo bude sačinjeno od iskusnih nekadašnjih radnika ''Toze''.

''Želim da kažem da plate nisu kasnile, ali su se dosta teško isplaćivale, tako da do kraja ove nedelje završavamo aprilsku platu koja je i redovna u maju, porezi i doprinosi su plaćeni i radnici po tom pitanju nemaju problema. Od sledeće nedelje očekujemo novo rukovodstvo'' – zaključio je sindikalac.

Na lageru u kompaniji je nekoliko miliona komada crepa i grube keramike, kao i nekoliko stotina hiljada kvadratnih metara keramičkih pločica. Ima i sirovine jer glinokopi nisu prestajali da funkcionišu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.