Koliko znamo o bolesti limfocita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2014, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko znamo o bolesti limfocita

Više od milion ljudi u svetu boluje od limfoma, malignog oboljenja limfocita. Uprkos tome, u javnosti se o toj bolesti relativno malo zna. Čak 75 odsto građana Srbije ne zna šta je to limfom, pokazalo je istraživanje koje je finansirala farmaceutska kompanija "Roš".

Reč je o malignoj bolesti limfocita koji počinju da se dele i rastu bez ikakvog reda i kontrole. Takvi limfociti najčešće se skupljaju u limfnim čvorovima. Bolesti ima odlične prognoze za izlečenje, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se na vreme otkrije. Zato neinformisanost o limfomu može da bude uzrok zakasnelog javljanja lekaru, upozorava hematolog Stevan Popović.

Simptomi limfoma mogu biti nespecifični, pa je to jedan od razloga što bolest u početku prođe neopaženo. Zato treba ispitati svako i bezbolno uvećanje limfnih žlezda na vratu, ispod pazuha, ili na preponama, koje može biti praćeno visokom temperaturom, pojačanim znojenjem, ili neobjašnjivim gubitkom težine.

Ti simptomi karakteristični su i za grip, ili neku drugu virusnu infekciju, ali ako duže traju, potrebno je da se obavi pregled krvne slike, uz dodatna snimanja.

Limfom je češći kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, kod muškaraca starije životne dobi, a kao faktor rizika izdvajaju se neki virusi i bakterije.

Ako se bolest prepozna na vreme, kombinacijom imunoterapije i hemoterapije uvećavaju se šanse za izlečenje kod 60 odsto pacijenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.