Koliko koštaju neuručeni sudski pozivi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2015, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko koštaju neuručeni sudski pozivi?

Plave koverte ne predstavljaju problem samo za građane koji ih dobijaju. Zbog neuspešne dostave, one budžet Srbije svake godine "oštete" za 100 miliona dinara, što je, primera radi, dovoljno za bruto plate 200 sudsklih dostavljača. 

Predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu Kamenko Kozarski kaže da ovaj sud svake godine potroši oko 8 miliona dinara na poštanske usluge, dok je uspešnost dostave poštom 25 do 30 odsto na nacionalnom nivou, za šta, kako on kaže, postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opravdani razlozi.

"Poštar dođe na adresu pre podne kada ljudi rade i kada ne može nikog da zatekne kod kuće i ostavi obaveštenje da se podigne pismeno u roku od pet dana. To građani često ne učine jer se radi o opštem upravnom postupku", objašnjava Kozarski.

Za razliku od pošte, kurirska dostava ove je godine dostigla 100 odsto. Donošenjem novog Zakona o prekršajima kuriri ostavljaju pošiljku ili obaveštenja građanima da moraju da u roku od 15 dana u Sudu podignu pošiljku. Ako to ne urade, imaju upozorenje da će biti na sudskoj oglasnoj tabli osam dana, i da se smatra da je njihova pošiljka pismeno uručena.

Kozarski ističe i razliku u naplaćivanju između kurira i pošte.

"Kada se kurirskom službom dostavlja poziv, naplaćuje se 40 dinara tek kada je pismeno uručeno, dok pošta bez obzira što nije izvršena dostava naplati i doplatnu markicu i preporučenu pošiljku i vrati pošiljku neuručenu", naglašava Kozarski.

Ipak, prema rečima predsednika Suda, bez pošte se ne može.

"Sud bez pošte ne može da funkcioniše. Putem pošte pozivi se moraju dostaviti u udaljena mesta, u delove gradova koje ne pokriva kurirska služba, ali to nije razlog da se pošta opušteno ponaša i vraća pošiljke koje nije uručila, a da u isto vreme te pošiljke naplaćuje", tvrdi Kozaski.

Jedan od kurira sa kojim smo pričali otkrio nam je sa kakvim se sve problemima susreću na terenu.

"Bude raznih neprijatnih situacija. Neće da nam otvore vrata iako vidimo da su u kući, puste psa, prete nam...", kaže naš sagovornik iz kurirske službe novosadskog suda.

Zbog neuspešne dostave, u sudovima širom Srbije godišnje zastari na desetine hiljada sudskih postupaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.