Koliko košta sećanje na heroje i žrtve?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2016, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta sećanje na heroje i žrtve?

Pred nadležnim pravosudnim institucijama uskoro će početi proces osobama osumnjičenim da u iz centra Dobrinaca, Prhova, Donjeg Tovarnika, Ašanje i Obreža ukrali spomenike i biste od bronze i mesinga, a potom ih razlupali i prodali otpadu sekundarnih sirovina na području Šapca.

Ovaj proces će još jednom pred javnost i institucije sistema postaviti pitanje da li se šteta naneta uništavanjem i krađom spomenika posvećenih stotinama žrtava okupatora i sećanja na heroje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oslobodilačkih ratova, može meriti cenom kilograma sekundarne sirovine na otpadu i koliko, uopšte, brinemo o spomenicima kulture.

Direktor regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici Ljubiša Šulaja ukazuje da u zaštiti spomenika kulture često nije problem u njihovom propadanju zbog nedostatka novca za adekvatnu zaštitu, već je vrlo često reč i o ljudskom bezočnom udaru na spomenike.

- Svake godine imamo velike probleme zbog krađa metalnih delova sa spomenika kulture, a pre svih sa spomenika posvećenih Drugom svetskom ratu, jer u Sremu skoro svako selo ima spomenik koji podseća na velika stradanja naroda Srema i zverstva okupatora u tom ratu – kaže Ljubiša Šulaja za Radio Novi Sad i podseća da je svaki od tih spomenika i svojevrsno umetničko delo i, pored umetničke, ima i nemerljivu kulturnu i istorijsku vrednost.

- Bilo je i krađa celokupnih spomenika. Ovo poslednje što se desilo u Ašanji, Sremskim Mihaljevcima i Dobrincima je nešto što mora dobiti sudski epilog i da se nekim stvarima najzad stane na put – ističe Šulaja i dodaje da nisu ugroženi samo spomenici posvećeni događajima iz Drugog svetskog rata.

- ugroženi su i drugi spomenici koji su stalno na meti vandala. Imamo i stalne krađe oluka sa crkava i krađe delova sa spomenika svih kategorija jer se krade bukvalno sve što se može preprodati na otpadu kao sekundarna sirovina – kaže Ljubiša Šulaja.

On zaključuje da se mnogo očekuje i od usvajanja novog Zakona o kulturnim dobrima koji treba da doprinese da se i boljom zakonskom regulativom zaštiti kulturna baština.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.