Koliko čuvamo mentalno zdravlje?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2017, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko čuvamo mentalno zdravlje?

U kalendaru zdravlja poseban dan posvećen je mentalnom zdravlju, i on se obeležava danas u zemljama širom sveta. Stoga je pravi trenutak da se zapitamo koliko se zaista trudimo da održavamo psihičko zdravlje koje, iako smo svesni njegove važnosti, u trci za egzistencijom često zanemarujemo.

Izjava "Naše vreme je vreme stresa" postala je gotovo slogan sa kojim se susrećemo na svakom koraku. Stresovi kojima smo izloženi svakodnevno, dovode do toga da se broj mentalno nestabinih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osoba iz dana u dan povećava. Mnogi su svesni činjenice da je briga o mentalnom zdravlju jednako važna kao i ona o fizičkom. Ali koliko zaista vodimo računa i na koji način održavamo mentalnu higijenu?

Sav smisao i sva drama čovekova je u njemu, a ne u spoljašnjim manifestacijama - geslo je Antona Pavlovića Čehova, lekara i književnika, čija su dela poslužila kao najrečitiji primeri analiza i studija brojnih psihijatara. Mnogo je načina da upravo smisao i dramu dovedemo u ravnotežu, a oni upravo zavise od nas samih.

Od 12 do 49 odsto svetske populacije pati od nekog mentalnog ili neurološkog poremećaja u nekom trenutku svog života, a da taj procenat ne bi porastao, najbitnija je prevencija, odnosno zaštita mentalnog zdravlja, kažu stručnjaci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.