Koliko će novootkrivene rezerve zlata uticati na ekonomiju Srbije? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2023, 12:56

Koliko će novootkrivene rezerve zlata uticati na ekonomiju Srbije? (AUDIO)

Srbija ima novo nalazište zlata. Prema prvim informacijama, na toj lokaciji ga ima mnogo više nego u nedavno pronađenom ležištu te rude Žagubici. Koliko su potencijalne rezerve zlata značajne za ekonomiju naše zemlje?

Geološka istraživanja zlata u Srbiji obavlja desetak kompanija, mahom stranih, i to na više od trideset lokacija, najviše na istoku i jugu zemlje. Prema procenama Geološkog zavoda, naša zemlja ima rezerve od 500 tona u rudi, izjavio je zamenik direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zavoda Predrag Mijatović. U odnosu na to kako se trenutno kreće cena zlata na svetskoj berzi, Mijatović je istakao da tih 500 do 600 tona zlata vredi oko 30 milijardi dolara.

Na novootkrivenom lokalitetu u opštini Žagubica kanadska rudarska kompanija obavila je tehnološka ispitivanja. Preliminarni rezultati pokazuju da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa iskorišćenjemzlata većim od 93 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Procenjuje se da rezerve zlata na lokalitetu Čoka Rakita iznose oko 30 tona. To nalazište značajno je za rudarstvo i za ekonomiju u celini, smatra Mijatović, ali je, kako objašnjava, dug put do otvaranja rudnika.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato, najveći proizvođač zlata na svetu je Kina, slede Rusija i Australija. Od država Evropske unije, najviše zlata se proizvodi u Bugarskoj, ali ona na svetskoj listi zauzima tek 42. mesto. Mijatović je ocenio da sa trenutnim količinama zlata u ležištima Srbija zauzima značajno mesto u Evropi. Prema njegovim rečima, rudarstvo je u ekspanziji ne samo u Srbiji, nego i u svetu.

Najnovije nalazište zlata, čiji lokalitet još nije poznat javnosti, prema rečima naših zvaničnika, bolje je od onog u Čoka Rakiti, te se može pretpostaviti da su i rezerve zlata na njoj izdašnije. Ipak, kako naglašava Predrag Mijatović, istraživanje i eksploatacija zlata je skup posao, te ceo proces predstavlja izazov, jer samo istraživanje tla ne znači da će se tu naći zlato i da će taj proces rezultirati otvaranjem rudnika.

Detaljnije u audio zapisu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.