Ko je odgovoran za ubistvo štićenika doma u Čurugu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2012, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je odgovoran za ubistvo štićenika doma u Čurugu?

NOVI SAD -

Tokom istražnog postupka, koji se u Višem sudu u Novom Sadu vodi povodom ubistva Milana R. (58) u Domu za duševno obolela lica u Čurugu, utvrdiće se da li je osumnjičeni Stevan I. (56) uračunljiv. I žrtva i osumnjičeni su štićenici doma pa se pretpostavlja da je reč o osobama smanjene uračunljivosti ili neuračunljivim licima.

Ako tužilaštvo to bude zahtevalo, postoji mogućnost da se istraga pokrene i protiv zaposlenih u domu koji su svojim propustima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili nečinjenjem, moguće je, odgovorni za ovu tragediju, piše današnja "Politika".

"U istrazi će se veštačenjem utvrditi da li je osumnjičeni bio uračunljiv u trenutku izvršenja krivičnog dela. Ako se utvrdi da je neuračunljiv a da je izvršio to što mu se stavlja na teret, onda bi mu se umesto kazne izrekla mera bezbednosti, odnosno obavezno lečenje u odgovarajućoj ustanovi. Što se tiče odgovornosti zaposlenih u domu u Čurugu, istražni sudija će ih saslušati ako to od njega bude zahtevalo tužilaštvo. Osumnjičeni, budući da je reč o štićeniku Doma za duševno obolela lica, u pritvoru ima adekvatan tretman", izjavila je za "Politiku" sudija Svetlana Tomić-Jokić, portparol Višeg suda u Novom Sadu.

U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, budući da je istraga u toku, nisu mogli da odgovore na pitanja pod kakvim okolnostima je došlo do ubistva, kao i da li je bilo propusta u sistemu obezbeđenja i dežurstava zaposlenih u domu u Čurugu.

"Inspektori pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva za rad i socijalnu politiku izašli su na teren posle ove tragedije, uzeli izjave zaposlenih i napravili zapisnik. Sarađivaćemo sa sudom i tužilaštvom. Ako istraga utvrdi da postoji odgovornost zaposlenih u ustanovi u Čurugu, pokrajinski sekretarijat će preduzeti mere u skladu sa svojim ovlašćenjima", ističe Andreja Stajšić, savetnik za odnose sa javnošću u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Ubistvo se, kako su ranije saopštili predstavnici pravosuđa, dogodilo u nedelju oko 21.30 časova u krugu Doma za duševno obolela lica u Čurugu. Osumnjičeni je, pod zvanično još neutvrđenim okolnostima, 11 puta ubo nožem žrtvu.

Ovaj dom, koji se nalazi na području opštine Žabalj, ustanova je socijalnog tipa za trajno zbrinjavanje odraslih hronično obolelih lica sa neuropsihijatrijskim problemima. Kapacitet smeštaja je 195 štićenika, a u domu je razvijena radnookupaciona terapija. Boravak u domu se odobrava preko centara za socijalni rad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.