Ko je odgovoran za rušenje spomenika kulture

Izvor: Blic, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je odgovoran za rušenje spomenika kulture



Najljubaznije vas molimo da ispitate i sankcionišete rad Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici, jer je umesto uloge zaštitara graditeljskog nasleđa postao institucija koja znamenite, vredne i zakonom zaštićene građevine u ovom gradu proglašava bezvrednim, inicira i učestvuje u njihovom rušenju, a spomenike kulture preprojektuje, menja njihove konstruktivne karakteristike i uništava ih.

Ovo je, uz ostalo, juče pred srušenom zgradom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Narodnog pozorišta pročitala arhitekta dr Viktorija Aladžić, predsednica Udruženja za zaštitu graditeljskog nasleđa „Protego".

U Otvorenom pismu Republičkom ministarstvu kulture, kao i Republičkom i Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika zatraženo je da ove institucije hitno reaguju i zaštite od daljeg uništavanja kulturna dobra, kao i da podrže stavljanje pod zaštitu onih objekata koji imaju istorijske vrednosti. Na nedavno održanoj javnoj tribini „Zaustavimo rušenje naše Subotice" slikovito su izneti primeri dosadašnjeg, nekontrolisanog rušenja kulturnog nasleđa gradskog jezgra. Tu se, pre svega, misli na rušenje zgrade Narodnog pozorišta, koje se obavlja pod velom navodne rekonstrukcije, što je za „Protego" neprihvatljivo.

- Mi smo u 14 tačaka naveli za šta se zalažemo i smatramo ih opravdanim. Zato i tražimo da se naši navodi preispitaju. Jer, kako je moguće da se u predlogu Plana detaljne regulacije za centar grada nađe i predlog za rušenje dve kuće u Ulici Vase Stajića. Radi se o zgradama od nacionalnog značaja, koje je projektovao znameniti arhitekta Ferenc Rajhl 1899. godine. One predstavljaju značajne objekte na nivou države jer su izgrađene samo šest godina nakon čuvene kuće Tasel u Briselu, koja se smatra prvom čistom art novo građevinom - napominje dr Viktorija Aladžić.

U preciznim navodima šta se radi sa centrom Subotice „Protego" ističe da se većina objekata ruši ili rekonstruiše s dozvolom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Navedeno je i da se uništava fasada bioskopa „Zvezda", zgrada bivše Bunjevačke matice... Tu je i rušenje „Hajzlerovog kupatila", zatim predlog da se rekonstruiše zgrada bioskopa „Jadran", zatim rušenje „Magacina Stanka Manojlovića", gradnje podzemnih garaža ispod Trga Slobode i Cara Jovana Nenada, kao i ugrožavanje okoline Srpske pravoslavne crkve, planiranjem novih viših stambenih poslovnih objekata u njenom okruženju. „Protego" navodi da je i najstarija kuća u gradu, na Trgu Cara Jovana Nenada 11, u zaštićenom gradskom jezgru, uništena rušenjem krova i izmenom konstruktivnih elemenata.

Uz argumentaciju da je nedopustiva izgradnja višespratnih stambenih objekata u centru grada i uništavanje kulturno-zaštićenih dobara, „Protego" od lokalne vlasti, ali i republičkih i pokrajinskih organa, traži da se očuva identitet Subotice. „Blic nedelje" saznaje da će se Udruženje, bude li u svojim zahtevima naišlo na ćutanje, obratiti i međunarodnoj javnosti koja se brine o istorijskog baštini, a to su: Unesko, Ikombs, Euroba ili Nostra.

Na jučerašnjem javnom skupu okupilo se oko stotinak istoričara, arhitekata, književnika, pesnika, novinara i građana koji se već godinama zalažu za očuvanje postojećeg gradskog jezgra Subotice. Među prisutnima bila je i vojvođanska predsednica G17 plus, bivša ministarka Ivana Dulić-Marković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.