Književno veče dobitnice NIN-ove nagrade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2017, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Književno veče dobitnice NIN-ove nagrade

Narodna biblioteka u Novom Bečeju u utorak 7. marta bila je pravo mesto za sve ljubitelje kvalitetne pisane reči i književnosti uopšte, jer je novobečejska publika imala čast da prisustvuje promociji knjige "Arzamas" dobitnice NIN-ove nagrade za 2016. godinu, Ivane Dimić. 

Gostovanje Ivane Dimić zasigurno je glavni kulturni događaj u prvoj polovini 2017. godine na mapi kulturnih dešavanja u Novom Bečeju, što ističe i direktorka Narodne biblioteke, Agneš Đukičin: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Narodna biblioteka u Novom Bečeju, pozvavši gospođu Ivanu Dimić da nam bude gošća, imala je želju da na najlepši način obeleži damama međunarodni praznik žena. Dugi niz godina je taj praznik bio obesmislen, tako da smo želeli da se družimo sa jednom jakom, pametnom, interesantnom i zanimljivom damom koja je napisala fantastičnu knjigu, koju svima toplo preporučujem."

Roman "Arzamas", za koji je Ivana Dimić dobila NIN-ovu nagradu, prvi je roman ove autorke, koja je po profesiji dramaturg, a iza sebe ima napisane mnogobrojne priče i drame. Za "Arzamas" Ivana Dimić kaže da je u pitanju roman koji opisuje bolest jedne starije gospođe, odnosno njenu demenciju i njenu smrt, kroz odnos sa ćerkom koja je neguje, a koji se provlači kroz celu knjigu. Glavne junakinje se bore za to da, u teškoj situaciji u kojoj se nalaze, ljubav pobedi, kaže autorka: "Napravila sam u stvari neku vrstu žanrovskog iskoka, tako što sam radila male fragmente koji se sukcesivno smenjuju, dijaloški sa proznim. Dijaloški fragmenti su komično postavljeni, kako bi tema mogla da se olakša i da bi mogla da se savlada, odnosno da se knjiga pročita. Uvid u situaciju ćete svakako dobiti, ali kada obrađujete jednu tako ozbiljnu temu morate da napravite unutrašnji balans, da čitaoca rasteretite teške teme, odnosno da ga „ne držite za gušu" sve vreme, nego da mu date malo da diše."

Bilo da piše kao dramaturg ili kao prozni pisac, Ivana Dimić ne pravi razliku, jer kako kaže, jednostavno se bavi pisanjem sve vreme. Ipak, ističe da joj je značajno iskustvo koje je stekla radom u pozorištu i sa drugim umetnicima, što misli da je dobro za pisca, jer tako nije mnogo sam.

Šta za nju znači dobijanje NIN-ove nagrade, Ivana Dimić kaže: "Velika je čast kada dobijete najveću književnu nagradu, koja omugućava da se nešto što bi trebalo da je literarno vredno, probije do čitalaca i da dobije pažnju. Na taj način ljudi čuju o dobrim piscima, koji se bave ozbiljnom književnošću. Ova nagrada mi je omogućila da pričam o književnosti, i to ne samo o sebi, nego uopšte o književnosti, jer je ona meni bitna i mogu da je podelim sa drugima."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.