Književnica Ljuljeta Lešanaku u CK13

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Književnica Ljuljeta Lešanaku u CK13

U Omladinskom centru CK13 u ponedeljak 23. februara, u 19 časova, publici će se predstaviti književnica iz Albanije Ljuljeta Lešanaku. Program se organizuje u saradnji sa Krokodilovom Kućom za pisce iz Beograda.

Ljuljeta će predstaviti svoj književni koncept “Darkroom”, nakon čega će razgovarati sa publikom. Program je na engleskom jeziku, s mogućnošću prevoda na srpski.

“The Darkroom”

Poezija u nastajanju koja se bavi trima generacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na porodičnim slikama. Te tri generacije predstavljaju više od ljudskih života: one predstavljaju istoriju, ljude koji su bili svedoci epohalnih promena u 20. veku: oslobođenja od Osmanskog carstva, perioda nacizma i fašizma, kao i perioda komunizma, kaže se u najavi.

U pisanju ove knjige, Ljuljeta Lešanaku ne oslanja se na činjenice ili predmete, već na ljudske portrete, muškarce i žene, stare i mlade, žive i mrtve. Fotografije koje koristi su fotografije nepoznatih ljudi, one koje nisu uslovljene sećanjem ili subjektivnošću autora.

Februarska gošća Krokodilove KUĆE ZA PISCE je prva autorka iz Albanije – Ljuljeta Lešanaku. Rođena je u Elbasanu, Albanija, 1968. godine. Studirala je albansku filologiju na Univerzitetu u Tirani, a zatim učestvovala na Međunarodnom programu za pisce u Ajovi, SAD, kao i pohađala master studije iz kreativnog pisanja u Severnoj Karolini.

Radila je kao profesorka u srednoj školi, urednica u književnim časopisima, scenaristkinja, TV autorka, a sada je direktorka za istraživanja u Institutu za zločine i posledice komunizma u Albaniji. Dobitnica je međunarodne nagrade “Kristal Vilenica 2009” u Ljubljani i nacionalne nagrade “Silver Pen 2000” za poeziju, kao i nagrade Sajma knjiga u Prištini 2013. godine.

Lešanaku je autorka sedam zbirki pesama na albanskom jeziku. Ona je takođe zastupljena sa šest zbirki pesama na drugim jezicima, kao što su: Antipastoral, 2006, Italija; Kinder der Natur, 2010, Austrija; Dzieci natury, 2011, Poland, Haywire: New & Selected Poems (Bloodaxe Books, 2011) je njeno prvo izdanje u Velikoj Britaniji, nakon dva druga izdanja na engleskom jeziku objavljenih u SAD od New Directions: “Fresco: Selected Poems” (2002) i “Child of Nature” (2010). Njene pesme s objavljene na nekoliko jezika u antologijama i književnim časopisima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.