Kineski novinari posetili RTV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2019, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski novinari posetili RTV

Delegacija Svekineskog udruženja novinara, predvođena Ksaohanom Huom, izvršnim potpredsednikom tog udruženja, a zahvaljujući saradnji sa Udruženjem novinara Srbije, posetila je danas Radio-televiziju Vojvodine. Dobrodošlicu su im poželeli direktorka programa Sonja Kokotović Zečević, pomoćnik direktorke programa Dragutin Remecki i odgovorni urednik redakcije na romskom jeziku Petar Nikolić. Sastanku su prisustvovali i generalni sektetar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović i potpredsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << UNS-a, odnosno, predsednica UNS-a za Vojvodinu, Eržika Pap Reljin.

Inicijativa za tu posetu potekla je od Svekineskog novinarskog udruženja, u cilju razmene iskustava i potencijalne saradnje.

"Veoma nam je drago što imamo priliku da dođemo ovde. Posle kratkog upoznavanja sa načinom rada na RTV, koji su nam prezentovale kolege iz RTV, mislimo da ima mnogo potencijala za saradnju i da je ubuduće možemo još produbiti", kazao je Ksaohan Hu.

"Evidentno je da postoji potreba naše kuće da sarađuje sa medijskim udruženjima, bez obzira da li je u pitanju region, Evropa ili šire. U ovom slučaju u pitanju je Svekinesko udruženje novinara koje nam je ponudilo saradnju, čak i pokazalo inicijativu da ukoliko ne postoji neka bratska povezanost Vojvodine i neke od kineskih provincija, da se tako nešto učini, da nam bude zbratimljeni prijatelj koji bi na pravi način mogao ne samo da uspostavi mostove putem medija, nego i kroz privredu i ostale segmente", kazala je Kokotović Zečević.

Obe strane istakle su da je 2019. godina za njih godina jubileja – Kina obeležava sedamdeset godina od osnivanja Narodne republike Kine, a Radio-televizija Vojvodine sedam decenija postojanja te medijske kuće.

"Ovo je posebna godina i tim povodom vas pozivamo da nam uzvratite posetu i to, nadam se, uskoro", istakao je Hu.

Saradnja između Udruženja novinara Srbije i Svekineskog udruženja novinara traje dugi niz godina, a od dvehiljadite godine uvedena je praksa da dva udruženja razmenjuju delegacije:

"Mi se trudimo da svake godine ugostimo bar jednu delegaciju iz Kine i da jedna naša delegacija ode u Kinu. To je zemlja koja se neverovatno razvija i koja je zaista izazov za svakog novinara koji je poseti", kazao je Brajović i dodao da poseta Radio-televiziji Vojvodine nije slučajna, jer ni u jednoj zemlji ne postoji javni servis koji proizvodi program na šesnaest jezika.

"Postoji obostrani interes da međusobno sarađujemo, da razmenjujemo materijale, jer svedoci smo da u poslednje dve decenije u Srbiji živi sve više Kineza, a naša deca imaju mogućnost da u osnovnim školama fakultativno uče kineski jezik, tako da ko zna, možda je to jezik budućnosti i kod nas", zaključila je Kokotović Zečević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.