Kineska sonda sletela na tamnu stranu Meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2019, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska sonda sletela na tamnu stranu Meseca

Kineska sonda "Čang E-4" sletela je danas na tamnu stranu Meseca, javlja kineski radio "Internacional" na srpskom jeziku.

Sonda, na kojoj se nalaze vozila za istraživanje, lender i rover, sletela je na unapred odabranu lokaciju na 177,6 stepeni istočne geografske dužine i 45,5 stepeni južne geografske širine na dalekoj strani Meseca u 10 časova i 26 minuta po pekinškom vremenu, saopštila je Kineska nacionalna svemirska administracija (KNSA).

Uz pomoć relejnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komunikacijskog satelita Ćuećijao (Svračiji most), sonda je poslala prvu fotografiju daleke strane Meseca, što je otvorilo novo poglavlje u istraživanju Meseca.

Nakon što je Pekinški svemirski kontrolni centar uputio naredbu u 10 časova i 15 minuta, sonda "Čang E-4", koja je bila lansirana 8. decembra 2018. godine, počela je da se spušta sa 15 kilometara iznad Meseca, saopštila je KNSA, prenosi "Internacional".

Na visini od 100 metara iznad površine, sonda je prepoznala prepreke i izmerila kosine na površini. Nakon što je izbegla prepreke, sonda je odabrala relativno ravnu površinu i spustila se ravno i polako.

Tokom spuštanja, kamera na sondi je napravila fotografiju područja na koje je zatim sletela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.