Kina i puč na jugu Afrike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2017, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina i puč na jugu Afrike

Mediji širom sveta sa pažnjom su pratili vojni udar koji se dogodio u Zimbabveu. Pre dvadesetak godina to ne bi bila naročit atraktivna vest. Tada nije bilo ne godine već i jednog meseca kada se u nekoj zemlji trećeg sveta nije dogodio uspešni puč ili bar neuspešni pokušaj istog. Afrika, Azija i Latinska Amerika su prečesto imale tenkove i borna kola na ulicama gradova umesto slobodnih izbornih procesa.

Hladni rat i stalna konkurencija između dva ideološka bloka, skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uvek su omogućavali da prevratnici nađu podršku na nekoj strani. Neko bi ih zagrlio. Tada nije predstavljalo problem održati se na vlasti posle državnog udara (dok neko drugi ne izvede sledeći i preuzme nacionalno kormilo) već efektno sprovesti oružano preuzimanje vlasti.

Sada su se stvari dijametralno promenile. U mnogim državama određenim vojno-političkim krugovima ni sada ne predstavlja problem da silom preuzmu vlasti, ali svesni su da je teško steći podršku ključnih svetskih igrača za njeno očuvanje. Prevrati, u rasponu od pučeva do onih civilne provenijencije, kao da su izašli iz mode zbog toga. Sve ih je manje iako ima mnogo onih koji bi rado silom došli na vlast.

Odjednom na jugu Afrike kao da smo se vratili u prošlost. Imamo reprizu sedamdesetih. Vojska je zbacila Mugabea. I to nije naišlo na značajniju reakciju u zapadnim zemljama koje toliko pričaju o demokratskim vrednostima. Umesto da u kolevkama moderne demokratije pljušte osude ubog akcija dela političkih i vojnih krugova u Zimbabveu, protesti stižu iz niza afričkih zemalja, Kine i Rusije.

Posebno je zabrinut Peking. A i kako ne bi bio fokusiran sa zebnjom na akciju protiv Mugabea kada je u proteklim godinama Zimbabve postao jedan od osnovnih kineskih strateških partnera u Africi. I ne samo to, ozbiljno su odmakli planovi koji se odnose na formiranje velike kineske vojne baze u toj zemlji. Baze koja bi imala potencijal da kontroliše deo Afrike.

Prevrat će se sigurno makar u političko-vojnom ako ne i privrednom planu odraziti nepovoljno na odnose Kine i Zimbabvea. A možda baš u prodoru koji je na tim poljima ostvaren u prethodnom periodu i leži toliko drastično odstupanje vodećih zapadnih igrača od demokratskih standarda koje na sva usta propovedaju. Ne znači da je Zapad organizovao puč ali mu zbog toga ide na ruku.

Da Mugabe ima mnogo mana i da je sa razlogom u demokratskom svetu stigmatizovan, niko razuman ne spori. Da je dojadio mnogim građanima svoje države i to je sigurno. Ali jedno je podrška političkim promenama u jednoj zemlji makar se radilo i o pravom narodnom otporu a drugo je pozitivan odnos prema pučistima koji su i sami po pravilu deo nekadašnje ekipe onoga koji je zbog nedemokratske prakse na Zapadu tretiran kao diktator.

Izgleda da se iza svega krije geopolitika i paket interesa koji je za Zapad po pravilu mnogo važniji od prinicipa. Lepe reči vrede kada ne koštaju, a kada koštaju onda imamo reprize fraza iz sredine 20. veka o tome da i vojne snage mogu da imaju pozitivnu ulogu u procesima preuzimanja vlasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.