Kikinda u užem izboru Grad u fokusu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2016, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikinda u užem izboru "Grad u fokusu"

Kikinda je jedan od 10 gradova koji su ušli u uži izbor za titulu "Grad u fokusu". Naime, Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo je prošle godine program "Grad u fokusu", sa ciljem decentralizacije kulturnog života i jačanja kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti kulture, a opštine i gradovi dobili su priliku da konkurišu za laskavu titulu, koja podrazumeva i podršku države kulturnim institucijama i projektima.

Čak tridesetak lokalnih samouprava prijavilo se na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konkurs resornog Ministarstva"Grad u fokusu", a među 10 gradova koji su ostali u užem izboru je i Kikinda. Institucije kulture, međunarodni kulturni projekti i manifestacije, umetnici čiji je rad prepoznat i van granica države svakako Kikindi daju posebno mesto , kako na kulturnoj mapi Srbije i regiona, tako i u širim, evropskim okvirima.

"Tih nekoliko gradova, dva ili tri koji će biti izabrani, biće na izvestan način srpske prestonice klulture za narednu godinu. Da li Kikinda ima šansu?! Mislim da ima, jer imamo programe i kulturne manifestacije koji u drugim, konkurentskim gradovima – ne postoje", smatra Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Kikinda može da se pohvali zaista jedinstvenim kulturnim manifestacijama. Između ostalih, pomenimo vajarski Simpozijum skulptura u terakoti Terra, čiji je 35. saziv upravo u toku. Kikinđani su posebno ponosni na 140 godina dugu tradiciju postojanja i rada ADZNM Gusle, a već 11 godina Kikinda je grad domaćin Festivala kratke priče – Kikinda Short.

"Mi smo pre par godina 'prešli' granicu Srbije, sada se Festival održava i u Mađarskoj i u Rumuniji. I, naravno da nam je jako bitno da se o Festivalu govori i nakon tih šest dana koliko traje. To je jednako bitno za sve kulturne manifestacije, događaje, da budu u žiži javnosti tokom čitave godine. To znači i više posetilaca na svim kulturnim dešavanjima", kaže Višnja Udicki, koordinatorka Festivala Kikinda Short.

Kako saznajemo, stručna komisija Ministarstva kulture posetiće Kikindu 27. jula, a nakon što budu analizirani svi segmenti projekata, kapaciteti i resursi za realizaciju, biće doneta odluka koja će lokalna samouprava poneti titulu "Grad u fokusu".

Osim prestižne titule, "Grad u fokusu" dobija veće šanse da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centar razvoja kulture, uz sufinansiranje važnih projekata i institucija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.