Kikinda: Potpisani ugovori za sredstva za ugradnju solarnih panela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2023, 14:15

Kikinda: Potpisani ugovori za sredstva za ugradnju solarnih panela

U Gradskoj kući u Kikindi potpisani su ugovori sa građanima, koji su dobili bespovratna sredstva za nabavku i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. U pitanju je pilot – projekat, koji lokalna samouprava u Kikindi sprovodi sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a za te namene izdvojeno je ukupno milion i po dinara.

Kikinđanin Dejan Terek nada se da će mu ugradnja oko 100 kvadrata solarnih panela značajno smanjiti račune za struju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji za površinu porodične kuće od 250 kvadrata sada iznose oko 18 hiljada dinara na mesečnom nivou. Jedan od motiva za učešće na Javnom pozivu lokalne samouprave u Kikindi za nabavku i ugradnju solarnih panela bila je i ekologija.

"Mnogo znači i zbog očuvanja životne sredine i ekološke namene, kao i uštede troškova. Mi smo se odlučili na ovo zbog nas, a i dosta prijatelja se zainteresovalo za to. Ljudi su upoznati sa tim, ali još nema direktne veze sa takvim stvarima. Mislim da će pomoći drugima i da se pokrene lančana reakcija u očuvanju životne sredine, a i uštede", dodao je Terek.

Na Javni poziv lokalne samouprave prijavu je podnelo 11 domaćinstava, a četiri su dobila sredstva. Kao deseti grad u Srbiji po broju sunčanih sati u godini, Kikinda je gotovo idealna sredina za sprovođenje takvog projekta:

"Ovo je pilot-projekat, u kom je izdvojeno milion i po dinara za prvi projekat. Od tih milion i po dinara, 784 hiljada dinara je izdvojio grad Kikinda, a 750 hiljada dinara Ministarstvo rudarstva i energetike", objašnjava energetski menadžer u gradu Kikindi Nikola Jugin.

Iznos subvencija po domaćinstvu iznosi od 350 hiljada do 420 hiljada dinara, u zavisnosti od iznosa predračuna. U prethodne dve godine, u Kikindi je 150 domaćinstava dobilo bespovratna sredstva za programe energetske efikasnosti, a namera lokalnog rukovodstva je da se taj pozitivan trend nastavi i u narednom periodu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.