Kikinda: Fond pomaže najugroženijima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2015, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikinda: Fond pomaže najugroženijima

Opština Kikinda jedna je od retkih lokalnih samouprava u kojima još uvek funkcioniše opštinski Fond solidarnosti.

Iz sredstava Fonda, ove zime će znatno većem broju socijalno najugroženijih porodica biti obezbeđena pomoć u ogrevu.

Iako nema precizne socijalne karte, evidentna je tendencija rasta broja socijalno ugroženog stanovništva. Primera radi, u Narodnoj kuhinji kikindskog Crvenog krsta svakodnevno se priprema 500 kuvanih obroka i 400 lanč paketa za seoske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sredine.

Da finansiranje Narodne kuhinje nije limit, korisnika bi bilo znatno više.

Na teritoriji opštine Kikinda, zvanično 1.172 porodice ostvaruju pravo na novčanu socijalnu pomoć. Istovremeno, opštnskom Fondu solidarnosti obratilo se blizu 1.300 socijalno najugroženijih porodica, sa zahtevom da im se pred predstojeću zimu obezbedi pomoć u ogrevu.

"Ove godine smo, zahvaljujući uštedama, za nabavku ogrevnog drveta obezbedili oko 8 miliona dinara. U zavisnosti od cene ogreva, to će biti dovoljno da za 750 do 800 porodica obezbedimo po dva kubika ogrevnog drva. U odnosu na prethodne godine to je mnogo veći broj socijalno najugroženijih porodica koje ćemo uspeti da pomognemo", kaže Aleksandra Majkić, predsednica SO Kikinda.

Iz sredstava Fonda solidarnosti i opštinskog budžeta finasira se i rad Narodne kuhinje kikindskog Crvenog krsta. Narodna kuhinja trenutno ima oko 900 korisnika, a zahteva je sve više. Posebno zabrinjava tzv. siva zona na socijalnoj mapi.

"To su novi korisnici koji, iako se zvanično vode da su zaposleni, već dugo ne dobijaju plate i bukvalno ne mogu da obezbede sebi i porodici osnovnu egzistenciju. Oni, najčešće i nemaju drugo rešenje već da se za pomoć obraćaju Crvenom krstu, odnosno Narodnoj kuhinji", objašnjava Aranka Felbaba sekretarka kikindskog Crvenog krsta.

Mnoge porodice bore se za golu egzistenciju, pokušavaju da žive bez, ili sa besmisleno niskim primanjima, uz zdravstvene probleme i bez šansi za posao.

Kikinda ili neki drugi vojvođanski grad, gotovo je svejedno. Malo gradova i opština ima urađene i precizirane zvanične socijalne karte, ali i bez zvanične statistike očigledno je da se sve ozbiljnije suočavamo sa problemom siromaštva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.