Katanac na Azotari

Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katanac na Azotari

PANČEVO - Republička inspektorka za zaštitu životne sredine Jelena Stanković juče je, posle vanrednog inspekcijskog pregleda u Azotari, naredila privremeno obustavljanje linije za proizvodnju veštačkog đubriva KAN zbog prekomernog ispuštanja zagađujućih materija u vazduh iz te fabrike.

Centar za obaveštavanje i uzbunjivanje primio je juče tokom prepodneva oko 50 poziva građana iz svih delova Pančeva koji su se žalili na otežano disanje i neprijatne mirise. Biljana Miladinović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz opštinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine je izjavila da je juče ujutro, od devet do deset sati, na mernom mestu „Vatrogasni dom" izmerena koncetracija amonijaka od 236 mikrograma po metru kubnom vazduha. Ona je dodala da su na tom mernom mestu bile povišene i koncentracije azotnih oksida, a da su na mernom mestu „Vojlovica" registrovane povišene količine ukupnog redukovanog sumpora i praškastih materija.

- Još nemamo nijednu zagađujuću materiju u koncentracijama iznad graničnih vrednosti, ali prisutan je veći broj različitih zagađujućih materija iz različitih izvora u visokim koncetracijama i zbog toga se otežano diše - precizira Biljana Miladinović.

Ovo nije prvi put da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine reagovalo povodom ekoloških prekršaja koje stvara proizvodnja u Azotari. Republički inspektori su 13. avgusta podneli prekršajnu prijavu za privredni prestup protiv fabrike jer je tokom 2006. godine u više navrata u vazduh ispuštala zagađujuće materije. U ovoj prijavi, podnetoj Opštinskom javnom tužilaštvu u Pančevu, naglašava se da su nakon višemesečne pauze, 17. i 28. jula, u Azotari ponovo pokrenuti neki pogoni koji su stalni emiteri zagađujućih materija, što bi moglo negativno da utiče na stanje životne sredine. Istovremeno, inspektori su naredili Azotari i da dostavi plan sanacije njenih proizvodnih pogona da bi se ispuštanja zagađujućih materija iz njih svela na dozvoljene količine.

Zamenik direktora Azotare Pjotr Kravčenko je nedavno potvrdio da je tačno da ta fabrika ispušta zagađujuće materije u vazduh zbog zastarele tehnologije, ali da ti problemi ne mogu da se reše preko noći. On je istakao da je jedan od prioriteta litvanske firme „Arvi", koja je novi vlasnik Azotare, sanacija i rekonstrukcija pogona KAN, i da će ona trajati 18 meseci.

- Ako u Ministarstvu žele da zatvore taj ili neki drugi pogon Azotare postavlja se pitanje kako ćemo ispunjavati obaveze prema radnicima? Ili, kako ćemo da ostvarimo neprekidan proces proizvodnje? Osnovna ideja je da fabrika radi i da paralelno rešava ekološke probleme - naglasio je Kravčenko.

Pomoćnica ministra ekologije Ljiljana Stojanović ocenila je da Azotara „očigledno nije poštovala" mere zaštite životne sredine iz prošle godine, koje je utvrdilo Ministarstvo prilikom preventivne inspekcijske kontrole.

Republički i pokrajinski inspektori juče su počeli „integrisane kontrole" fabrika u južnoj industrijskoj zoni, gde će u narednih nekoliko dana prekontrolisati sva postrojenja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.