Karanović: Uloga kao izazov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2017, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karanović: Uloga kao izazov

Reditelj i scenarista Bojan Vuletić uoči srpske premijere svog filma "Rekvijem za gospođu J" rekao je da je u tom ostvarenju želeo da sublimira sve probleme u društvu, ali i poručuje da dok god smo živi, ima nade.

 Mirjana Karanović koja igra glavnu ulogu rekla je na konferenciji za novinare u okviru Festa da nije očekivala da će lik gospođe J. biti toliki izazov i da je tek tokom realizacije shvatila "u kojoj meri je taj lik odsečen od bilo koje spoljašnje manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << onoga što nosi unutar sebe".

"Nisam imala kao glumica čime da manipulišem. Sve sam morala da sakrijem i sve vreme sam razmišljala da je reditelj odgovoran i prepustila se tome da me on vodi", objasnila je Karanović.

Gledajući film Karanović kaže da je zapravo uvidela prazninu te žene.

"Uplasio me je intenzitet njene praznine, ona je stigla do pustinje, i tek gledajući film, shvatila sam taj lik", rekla je poznata glumica.

Ona je objasnila da predistorija priče gospođe J. u filmu jeste srećan brak i nežna veza sa mužem.

"Razmišljala sam kako je moguće da neko ne preboli odlazak druge osobe, da nekima treba mnogo vremena za to. Izgleda da postoje bića koja imaju smanjenu sposobnost da prežive gubitak, a okolnosti u kojima živi ne podržavaju je. Nema posao, oseća se kao višak, smetnja za budućnost svoje dece, teret. Ona je u svom svetu neko ko treba da ode i oslobodi ljude koje voli muke da žive sa njom", rekla je Karanović.

Ona je priznala da voli takve filmove, takav odnos prema životu "kada priznajemo trenutke beznadežnosti života ovde".

Ipak Karanović primećuje želju da se živi, da "mreža na kojoj stoji život na kraju izdrži teret svih nedaća".

"Film jeste optimističan, jer govori da je jedna ogromna poteškoća sklonjena u stranu i da je to mogućnost da se nastavi dalje", istakla je ona.

Dukić: Film posvećen izgubljenim dušama tranzicije

Film "Rekvijem za gospođu J" dobio je  četiri nagrade Festa u selekciji "Srpski film" - za najbolji film, scenario, režiju i najbolju žensku ulogu, a producent Nenad Dukić ističe da je to film "posvećen svim izgubljenim dušama tranzicije koje vide svetlo u dnu tunela, jedino ne znaju koliko je taj tunel dubok".

Bojan Vuletić, nagrađen za najbolji scenario i najbolju režiju, primetio je da je konkurencija bila izuzetna kao i celokupna prošlogodišnja filmska produkcija.

"Nagrade su uvek važne, ali još važnije je da nastavimo da radimo kao da se ništa nije desilo", rekao je on, istakavši da je reditelj samo prvi među jednakima.

Mirjana Karanović, koja je dobila nagradu za ulogu gospođe J, kazala je na konferenciji za novinare nakon uručenja u Sava Centru da razmišlja koliko zapravo ima sreće u životu.

Ona se osvrnula na svoje početke kada su je gledali kao natuščika koji neće mnogo postići i primetila da sa godinama glumci obično imaju sve manje prilika, dok ona dobija sve bolje i sve slojevitije uloge, koje joj predstavljaju sve veći izazov.

"Ova uloga je za mene bila vrhunski izazov", istakla je poznata glumica.

Primajući nagradu na sceni Sava Centra pre srpske premijere filma, Karanović je priznala da voli da dobija nagrade.

"Nisam ljuta kada ih ne dobijem, ali evo prilike da se malo radujem", rekla je glumica koja je prošle godine dobila dve nagrade na Festu za film "Dobra žena" koji je i režirala.

Nagrada žirija pripala je Tamari Drakulić za ostvarenje "Vetar", a laureatkinja je rekla da im to priznanje mnogo znači zato što je film "napravljen na snazi ljudskog entuzijazma i ljubavi".

U kategoriji najbolja muška uloga, nagrađen je Lazar Ristovski za rolu u filmu "Dnevnik mašinovođe".

"Toliko sam nagrada dobio da ne znam šta bih rekao. Sve sam rekao svojom ulogom", zahvalio je Ristovski na nagradi.

On je na konferenciji za novinare rekao da je za Fest bio vezan kao gledalac i da se sa filmom pojavio tek prošle godine i to sa ostvarenjem "S one strane" Zrinka Ogreste i sada sa filmom Miloša Radovića.

Ristovski, čija kuća "Zillion film" je producent pomenutih filmova, rekao je da je nacionalna selekcija "Srpski film" bila neophodna Festu i naglasio da bi morala da bude sve važnija u budućnosti.

Najbolji debi na Festu je "Afterparti" Luke Bursaća koji je zahvalio na nagradi, ali i naglasio da mu je mnogo važnija reakcija publike te sa nestrpljenjem očekuje sutrašnju premijeru svog filma.

Četrdesetpeti Fest završava se sutra dodelom nagrada u Glavnom takmičarskom programu i projekcijom filma "Tišina" Martina Skorsezea.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.