Kapital firme preneo u svoju zadrugu

Izvor: Blic, 12.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapital firme preneo u svoju zadrugu

VRŠAC - Rukovodstvo Društvenog poljoprivrednog preduzeća „Agrovršac" optužuje bivšeg direktora Nikolu Jovanovića da im je naneo veliku štetu, tako što je paralelno sa radom u firmi osnovao Zemljoradničku zadrugu „Karaš Kuštilj" u koju je izmeštao kapital. DPP „Agrovršac" zapošljava 155 radnika i ima biljno-stočarsku proizvodnju. Trenutno poseduju 220 hektara oraničnog zemljišta i 800 grla muznih krava i junadi.



Mirko Draganić, izvršni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << direktor „Agrovršca", kaže da su nekada obrađivali i veće površine, i optužuje Jovanovića za probleme u preduzeću.

- Jovanović je paralelno sa radom u firmi osnovao ZZ „Karaš Kuštilj" putem koje je pokušao da privatizuje „Agrovršac" jer su članovi zadruge bili radnici i rukovodioci „Agrovršca". Pored toga i članovi Nadzornog i UO bili su radnici „Agrovršca" koji nikada nisu znali da su članovi tih tela u zadruzi. Mislim da je krajnji cilj zadruge bio da se kapital iz firme izmesti na neko drugo mesto, rekao je Draganić i dodao da se dešavalo da je „Agrovršac" imao mogućnost da zakupi državno zemljište na svoje ime, a zakupio ga je na zadrugu koja nikada za zemljište koje je uzela nije platila zakup, nego ga je platio „Agrovršac".

- O svemu smo obavestili MUP, policija je podnela više krivičnih prijava, a to sada u tužilaštvu tavori - rekao je Draganić.

Zlatko Malijar, rukovodilac RJ „Ratarstvo", kaže da je u trenutku kada je Nikola Jovanović postao direktora krajem 2003. godine, njihova firma obrađivala 3.500 hektara, od toga 1.420 hektara društvene zemlje.

- Njegovim „zalaganjam" spali smo na 1.200 hektara društvene zemlje i na 800 hektara državne. Od 220 hektara naše društvene zemlje 157 hektara je pretvoreno u zadrugu „Karaš Kuštilj", a 67 hektara u jednu drugu zadrugu. Problematično je i 320 hektara državne zemlje koje je, dok je bio direktor, zakupio na ime zadruge „Karaš Kuštilj" - kaže Malijar.

Dušan Kostić, predsednik UO, kaže da je Jovanović na ime „Agrovršca" zakupio svega 117 hektara, a na ime zadruge preko 300 hektara najkvalitetnije zemlje u potezu „Potporanjska stanica".

Jovanović tuži „Agrovršac"

Advokat „Agrovršca" Mirjana Preradović rekla je da je Nikola Jovanović potvrdio navode iz „Agrovršca".

- Nikola Jovanović je bio direktor i „Agrovršca" i zadruge u isto vreme, što je potvrdio na sudu. ZZ „Karaš Kuštilj" tuži „Agrovršac" za 20 miliona dinara štete, za letinu koja je skinuta sa državnih oranica koje je navodno zakupio Zemljoradnička zadruga „Karaš Kuštilj".

Nema uslova za tako nešto jer zadruga ne bi mogla da konkuriše za tu zemlju da nije onih 220 hektara koji su sporni - rekla je Preradovićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.