Kanu regata na Dan Dunava

Izvor: Blic, 30.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanu regata na Dan Dunava

APATIN - Regata sa 38 kanuista iz Srbije, Mađarske i Slovenije, drugog dana puta stigla je iz mađarskog grada Baje do Apatina, na Dan Dunava, koji je juče obeležen na čitavom toku ove moćne reke. Ekolozi susednih zemlja, u kojima se nalaze dva prirodna rezervata, Gemenc u Mađarskoj i Gornje Podunavlje u Srbiji, simboličnom vožnjom kanuom pokazali su da je reč o jednoj prirodnoj celini, koju treba zajednički štititi, unapređivati i promovisati.

- Budućnost Evrope je priroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bez granica. Žao nam je što ove godine nema Hrvata jer Kopački rit predstavlja treći deo jedne prirodne celine srednjeg toka Dunava. Ekolozi su pre tri godine počeli zajedničke projekte vezane za Dunav, a kanu regata, koja je i druženje, pokazuje da im je evropska vizija prihvatljivija od interesa upravljača prirodnim dobrima u sve tri države - kaže Karlo Fuderer, iz Eko-pokreta „Plavi Dunav", vođa regate kroz našu zemlju.

Veslajući od Baje do Apatina, ekolozi napominju da nije bilo pecaroša koji ih nisu pozdravili i nudili osvežavajućim napicima. Uz put su se zadržavali na peščanim sprudovima jer je voda bila topla, iako je u jednom momentu padala kiša, što je ovekovečeno prolaskom kanua kroz dve duge.

-Bio je to doživljaj za pamćenje - kaže Deneš Đerđ, koji je prvi put na regati sa devojkom.

Slovenac Luka Mrkal je na regatu došao sa koncerta „Pepersa".

-Upoznao sam ekologe iz Sombora na Durmitoru. Pozvali su me i evo me. Divno je - oduševljen je Luka.

Na Rokašu kod Apatina ekologe su dočekali šumari „Vojvodinašuma", Milan i Vujke, koji su im pomogli da prenesu kanue sa Dunava preko nasipa do starog Dunavca. Prolazeći kroz Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje.

Eniko Tamaš i Bela Kaloča iz ekološkog društva „Bite" iz Baje nisu krili zadovoljstvo što je zanimanje mladih za ovu kanu regatu bilo više od očekivanog.

- Žao nam je samo što svi nisu dobili vizu zbog toga što nisu zaposleni. Nadamo se da će iduće godine i taj problem biti rešen - kaže Eniko, dok Bela dodaje da „bez obzira na granice, pokazali smo da je saradnja u zajedničkom interesu svih". Posle noćenja na čardi „Štuka", ekolozi nastavljaju put Bačkog Monoštora, a potom nazad u Baju. Pet dana vožnje kanuom sigurno će zbližiti ekologe jer će u vožnji i druženju preći preko 200 kilometara vodama Dunava i brojnim rukavcima. Kanu regatu je pomogla Svetska unija za zaštitu prirode (IUCN).

Carinici za primer

Prešavši dve granice, kod Mohača i Bezdana, kanuisti su bili prezadovoljni ljubaznim carinicima. Brat i sestra Viktor i Viktorija Lakatoš ističu kako su čak naši carinici ponudili da iduće godine oni dođu na bezdansku čardu „Kod Pere Popaja", gde su kanuisti razapeli šatore po prelasku granice i da im tu na licu mesta pregledaju dokumenta, bez zadržavanja na vodi.

- To svedoči da će uniformisana lica na granici da budu danas-sutra u kanuima sa ekolozima - primećuje duhovito Viktor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.