Kanski pobednici, petkom na RTV-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2021, 06:28

Kanski pobednici, petkom na RTV-u

Večernji termini petkom od 23:45 časova na Prvom programu Radio – Televizije Vojvodine biće rezervisani za ciklus filmova „kanski pobednici“.

Psihološki triler "Nadnica za strah" (Le salaire de la peur, 1953) Anrija Žorža Kluzoa, nagrađen Gran prijem (preteča Zlatne palme) na Kanskom festivalu i Zlatnim medvedom u Berlinu biće prvi film kojim započinjemo ciklus “kanskih pobednika” a biće prikazan u petak, 3. decembra u 23:45 na Prvom programu Radio – >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << televizije Vojvodine.

Film je snimljen na osnovu istoimenog francuskog romana iz 1950. autora Žorža Arnoa (Georges Arnaud). Godine 2010 britanski filmski magazin Empajer (Empire) rangirao je “Nadnicu za strah na 9 mesto od 100 najboljih filmova svetske kinematografije. Na Filmskoj internet bazi podataka (IMDB) trenutno se nalazi na 216 mestu prestižne liste “Top 250” najbolje ocenjenih filmova.

Grupa pustolova različitog porekla prisiljena je da radi na udaljenoj naftnoj bušotini u Srednjoj Americi. Kada se dogodi požar koji izmiče kontroli, svima se pruža šansa da zarade dovoljno novca i pobegnu odatle, tako što će transportovati nitroglicerin kroz džunglu u starim trošnim kamionima. Svaki novi pređeni kilometar, donosi strah da možda nikada neće stići na cilj.

Film britanskog režisera Kena Louča (Ken Loach) “Vetar koji njiše ječam” (The Wind That Shakes the Barley, 2006), ovenčan “Zlatnom palmom” (Palme d“Or) Filmskog festivala u Kanu, drugi je film u nizu koji će biti prikazan u petak 10 decembra u istom terminu.

Irska, 1920. Radnici na polju ujedinjuju se da bi formirali gerilsku vojsku, koja će se suočiti s nemilosrdnim odredom, koji stiže iz Britanije da uguši irske težnje ka nezavisnosti. Vođen dubokim osećanjem obaveze i ljubavi prema svojoj zemlji, Demijen napušta svoju doktorsku karijeru u usponu i pridružuje se svom bratu Tediju u opasnoj i nasilnoj borbi za slobodu.

Pošto smela taktika boraca za slobodu dovodi Britance do sloma, obe strane sklapaju sporazum o prekidu krvoprolića. Međutim, uprkos očiglednoj pobedi, građanski rat izbija, a porodice koje su se borile rame uz rame sada se nalaze u poziciji zakletih neprijatelja, stavljajući svoju odanost na vrhunsku probu.

U glavnim ulogama su Silijan Marfi, Lijam Kaningam, Padrig Delejni, Džerard Kerni, Vilijam Ruen...

Film “Između zidova” (Entre les murs, 2008) koji je bio i u trci za Oskara, dobitnik Zlatne palme, francuskog reditelja Lorana Kantea, treći je film u nizu koji će biti prikazan u okviru ciklusa “kanski pobednici” u petak, 17. decembra u kasnom večernjem terminu na Prvom program RTV-a.

Film je nastao je na osnovu istoimene knjige Fransosa Begodoa koji je deset godina bio profesor u francuskoj gimnaziji, a koji u samom filmu tumači glavnu ulogu. Film prikazuje život učenika i profesora jedne škole u predgrađu Pariza. Pored Fransoa Begodoa, ni ostali glumci u filmu takođe nisu profesionalni glumci, već učenici jednog razreda sa kojima je reditelj ostvarenja Loran Kante radio na pripremi filma godinu dana. To je upravo i jedna od osobenosti ovog filma: on na prvi pogled deluje kao dokumetarani film, ali sve scene su zapravo odigrane.

Režiju filma potpisuje Loran Kant, rođen 1961. u gradu Mele u Francuskoj. "Između zidova" je njegov peti igrani film

Bela traka (The White Ribbon, 2009), priča o korenima fanatizma u društvu, reditelja Mihaela Hanekea, dobitnik je Zlatne palme, nagrade za najbolji evropski film 2009. godine i evropski film s najviše nagrada u toj godini. Ovaj film možete pogledati u petak, 24. decembra u 23:30 na Prvom program RTV-a.

U ovom crno belom filmu, rađenom u bergmanovskom stilu, prikazan je košmarni mikrokosmos austrijske provincije pred Prvi svetski rat, u kojoj vladaju brutalnost i osveta, kao posledica represivnog obrazovanja, u kome se prepoznaju klice nacističke ideologije.

Na severu protestantske Nemačke, u predvečerje Prvog svetskog rata dešavaju se nesreće i pogibije koje kao da najavljuju događaje koji će uslediti.

Deca iz hora koji vodi seoski učitelj pojavljuju se na mestima na kojima su se desile neobične nesreće, koje liče na kaznene rituale. Čini se da ona znaju više od ostalih…

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.