Kancelarija za mlade u Bečeju obeležila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2021, 18:19

Kancelarija za mlade u Bečeju obeležila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Kancelarija za mlade opštine Bečej organizovala je tribinu povodom obeležavanja međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Učesnice ovog događaja bile su Julijana Filipčev, koja je ujedno i inicijatorka skupa, novinarka Radio-televizije Vojvodine Milica Veljković i aktivistkinja osoba sa invaliditetom Milica Knežević.

Učesnice su na tribini u Bečeju pričale o značaju obeležavanja ovog datuma, o životu osoba sa invaliditetom kako u Srbiji tako i u inostranstvu, problemima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa kojima se susreću, ali i lepim stvarima i mogućnostima vođenja različitih stilova života.

Ujedno, iskoristile su priliku da se osvrnu na položaj osoba sa invaliditetom u našem društvu.

"Rekla bih da je položaj osoba sa invaliditetom u ovom trenutku u našoj zemlji više nego izazovan. Danas smo se dotakli nekih stvari sa kojima se svakodnevno suočavamo i to ne samo mi koje smo ovde kao pojedinke, već celokupna zajednica. Mislim da je potrebno dosta da se radi, puno više da se konkretnih stvari promeni i pomeri da bi zaista bilo adekvatno i lakše za funkcionisanje generacija koje dolaze a koje mi želimo da osnažimo i podstaknemo da se uključe u društvene angažmane, da budu tu, da deluju", kaže Milica Veljković, novinarka Radio-televizije Vojvodine.

"Mi se suočavamo sa tim problemima. Već smo pominjali rampe, stepenice, zatim ako treba negde da putujemo, a nemamo auto, moramo autobusom i to nam je isto problem", objašnjava Julijana Filipčev, inicijatorka tribine.

"Kada je reč o položaju osoba sa invaliditetom u Srbiji, on uopšte nije na zavidnom nivou. Naprotiv. Mislim da kao društvo i država imamo još mnogo toga da uradimo i poboljšamo. Mislim da ta slika postaje jasnija kada odete u neku uređeniju državu gde sistem funkcioniše i vidite koliko stvari kod nas tek treba da se promeni i na čemu mi svi zajednički treba da radimo", smatra Milica Knežević, aktivistkinja.

Cilj obeležavanja ovog datuma je da se podigne svest o prihvatanju različitosti i uklanjanju mogućih predrasuda i stereotipa o osobama sa invaliditetom, a velika zainteresovanost mladih Bečejaca i Bečejki govori u prilog tome ovakva predavanja itekako umeju da budu zanimljiva i poučna za mlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.