Kamere snimaju i da li ste vezani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamere snimaju i da li ste vezani

Ukoliko ste se pitali da li je moguće da kamere postavljene na raskrsnicama snime i vezani sigurnosni pojas dok sedite u automobilu, odgovor je - moguće je.

Širom grada postavljeno je više od 80 kamera, koje beleže snimke toliko dobrog kvaliteta da jednostavno nemate pravo žalbe kada kazna stigne na kućnu adresu.

Pazi – snima se! Takav natpis mogao bi da stoji na 12 najprometnijih raskrsnica u Novom Sadu, gde se zahvaljujući kamerama visoke rezolucije može >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << videti sve, od registarskih tablica do vezanog, to jest nevezanog pojasa.

Sistem funkcioniše tako što su 84 kamere povezane 200 kilometara dugom optičkom mrežom, koja, kako ističu u JKP "Informatici", predstavlja veliku prednost Novog Sada.

Davor Pereula, rukovodilac Ogranka za telekomunikacione tehnologije

Kaže da su posledice toga snimci visokog kvaliteta, koji se ne bi mogli dobiti nekim drugim putem, i da samo zahvaljujući optici sistem od oko 1.000 kamera besprekorno funkcioniše sve ove godine.

"Sem što saobraćaj snimaju 24 časa dnevno kamere mogu i automatski da beleže neke prekršaje, prolazak na crveno, nepropisno parkiranje, zaustavljanje u tunelu i ulazak autobusa ili kamiona u delove grada gde im to nije dozvoljeno", navodi on.

Ono što kamere ne beleže automatski jeste prekoračenje brzine, mada se taj prekršaj kasnije može utvrditi pregledanjem snimka. Takođe, nije moguće ni da kamere odmah prepoznaju registarske tablice, jer sistem nije povezan sa bazom podataka MUP-a.

"Da bi kamere automatski prepoznale registarske tablice potrebno je ispuniti i usbanističke uslove, jer mi sada nismo u mogućnosti da na lokacijama postavimo potrebne panele, koji bi tablice snimali iz potrebnog ugla", dodaje.

Snimljen materijal skladišti se u prostorijama "Informatike", a za njegovo pregledanje nadležna je Saobraćajna policija, koja ima sedam dana da utvrdi da li je na raskrsnicama bilo prekršaja, jer se nakon isteka tog roka, sve snimljeno automatski briše.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.