Kaligrafija na putu Zaharija Orfelina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2016, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaligrafija na putu Zaharija Orfelina

"Na putu Zaharija Orfelina" naziv je izložbe učenika i nastavnika kaligrafske škole, koja je sinoć otvorena u galeriji ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu. Ljubitelji lepog ispisivanja slova, okupili su se sinoć na otvaranju ove izložbe.

Lepota umetničkog izraza stvaralaca i njihov odnos prema lepoti ispisivanja slova odlikuju ovu izložbu. Pored umetničke vrednosti, izložba je otvorena sa ciljem da se najmlađi članovi našeg društva nauče umetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lepog pisanja, ali i disciplini. Pripreme za ovaj projekat započete su još tokom 2009 godine, kada je organizovana prva kolonija "Na putu Zaharija Orfelina"

"Verovali ili ne deca danas obožavaju da rade kaligrafiju, a ona ih zapravo uči onome što nisu naučili kod kuće, a nisu naučili ni kroz današnju nastavu, a to je da postignu određenu smirenost u radu, da budu precizni, uredni i da budu jako maštoviti u tome što rade", kaže Vera Stojšić Gašparovski koja je priredila izložbu.

Polaznici kaligrafske škole, kao i njihovi roditelji slažu se u jednom, a to je da je umetnost lepog ispisivanja slova veoma interesantna i korisna za razvoj detetove ličnosti.

"Pa volim to mi je zanimljivo da neka slova svoja izmišljam", kaže učenik Vukašin Dragić.

"Opredelila sam se da radim sa mojom decom prvenstveno, zato što sam želela da ih uputim u nešto drugo, nešto neobično da im vreme bude kvalitetno. Kao i većina i moja deca slobodno vreme provode pored računara, a ovo može da ih oplemeni na neki način", veli Vukašinova majka Aleksandra Dragić koja se takođe bavi kaligrafijom.

Veština ručnog ispisivanja slova- kaligrafija, danas je gotovo stalna likovna disciplina, kao lepo pisanje,a pogled na stranicu jednog pisma može se sagledati i kao lep ručni rad. Izložba kaligrafskih radova učenika i nastavnika biće otvorena u Platoneumu svakog radnog dana do 31.januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.