Kakve su posledice senzacionalističkog izveštavanja (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2024, 10:28

Kakve su posledice senzacionalističkog izveštavanja (AUDIO)

Svakodnevne vesti o ubistvima, samoubistvima, detalji kako u medijima često možemo da pročitamo “svirepih” zločina, izmišljeni scenariji, spekulacije koje se danima provlače kroz medijske reportaže… na veliki broj građana utiču uznemirujuće. Nažalost svedoci smo i da senzacionalističko izveštavanje medija u slučajevima krize, često podstiče osobe sa mračnim idejama da iskopiraju zločin. Zašto se to dešava, kako da zaštitimo svoje mentalno zdravlje i da li su samo mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovrni za stvaranje osećaja da živimo u nebezbednom društvu?

Učešće medija u kritičnim incidentima je neophodan i sastavni deo profesije ali prelaženje granice od strane medija i svojevoljno prisvajanje veće uloge od one koja im objektivno pripada, medijsku sferu neminovno vodi na teren senzacionalizma. Odgovornost je prvo na novinarima, zatim institucijama, ali i publici koja bira sadržaje koje konzumira, ističe šefica odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu Smiljana Milinkov.

Čest je slučaj da vesti iz crne hronike uznemiruju veliki deo društva utičući na neke osobe čak i depresivnim epizodama. Za medijski efekat imitacije koji se pokazao kao fenomen pri izveštavanju o samoubistvima, smatra se da ima isti uticaj kada su u pitanju masovna ubistva ili pucnjave i može igrati ulogu u drugim ekstremnim događajima kao što su domaći terorizam i rasno motivisani zločini, objašnjava psihološkinja sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Milica Lazić.

U komunikaciji medija i policije postoji mnoštvo šumova. Curenje informacija iz istraga i njihova politizacija, kao i stigmatizacija određenih novinara predstavljaju najveće probleme u odnosu medija i policije. Jedan od glavnih problema je i taj što nema sankcionisanja prekršaja policijskih službenika, smatra vanredni profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe Darko Marković.

U vrtlogu neprofesionalnog obavljanja posla medija, policijske uprave i drugih institucija najveće posledice trpe žrtve, njihove porodice, ali i celo društvo u kojem se formira osećaj osećaj bespomoćnosti u nebezbednom okruženju. Rešenje bi bilo sasvim jednostavno smatraju naši sagovornici, a ono podrazumeva poštovanje i primenu već postojećih zakona i etičkih kodeksa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.